Да потренираме храброст

May 5, 2021 | Бъди за пример, Лидерство, Принципи

Съдържание

Правилното поведение може да се тренира – храбростта също. Така правят огнеборци, лекари, парамедици, планински спасители. Така може да направи и всеки от нас. Да тренираме да сме храбри.

Какво означава да си храбър?

Храбър означава много – да не се страхуваш, да проявяваш мъжество и решителност, да си смел и решителен, да си доблестен и себеотрицателен, да си упорит и сърцат.

Защото да тренираме храброст?

Защото не е достатъчно да искаш да си храбър, или да си по принцип решителен, упорит и други елементи на храбростта. От пет години слоганът ми в социалните мрежи е “Едно е да го искаш, друго – да го можеш, а трето и четвърто – да го направиш”. Страхотна реплика от “Мъжки времена”.

Нагласа и действия

В Силата на навиците на Чарлз Дюиг, една от най-добрите книги на тема навици, има цяла глава на тема как се тренира смелост и решителност.

Като автоматизираш правилните действия. За да правиш правилните неща даже и при опасни, рискови и стресови ситуации.

Едно е да го искаш, друго - да го можеш, а трето и четвърто - да го направиш - Malchev net

Кога е по-лесно да си храбър?

Да си храбър означава да си смел, решителен и да действаш със себеотрицание. Което е навик, който можем да развием. Стъпка по стъпка. С всяко едно наше решение. С всяко предизвикателство, което сме избрали. И като резултат – с всяко наше действие.

Затова – и от нас зависи да сме храбри. Като имаме правилните ценности и принципи. Като имаме правилните навици, за когато трябва да сме храбри.

Ето и моите начини да тренирам смелост и решителност:

 • Да следвам принципите си – екстремна отговорност, да съм за пример, земя на хората
 • Да се опознавам и да знам силните и слабите си страни
 • Да развивам правилните навици
 • Да действам

Изтъкани сме от навици, а мотивацията е силно преувеличена като фактор. Затова и постоянното трениране на навиците ни е едно от най-добрите неща, които можем да направим за себе си. В това интервю за успелите.бг преди TEDxStaraZagora разказах дадох много примери как сме изтъкани от навици и те влияят на цялостното ни представяне в живота.

Мотивацията е силно преувеличена, навиците са ключови

1. Да носиш екстремна отговорност

Има само един човек, който носи пълната отговорност, и това е всеки от нас. Това е вторият принцип, описан в блога:

 • Започва с това да спечелиш вътрешната битка с егото си
 • Продължава с това да действаш и да случваш нещата
 • Завършва с това да правиш другите успешни в дългосрочен план

В този блог има много за екстремната отговорност и как тя може да се тренира. Разбира се най-популярния пост е за Екстремната отговорност в блога е личния пример за екстремна отговорност в Спешното отделение на Окръжна болница.

В спешното отделение на Окръжна болница. И в живота

Екстремната отговорност ни прави по-храбри. Доблестни. Себеотрицателни. Упорити. Решителни. Сърцати.

2. Да си за пример

Това е първият принцип, описан в malchev.net – Бъди за пример. Или си, или не си. Няма как да се опиташ да вдигнеш лист хартия – или ще вдигнеш листа, или няма.

Как разбираш, че си бил за пример? Лесно се вижда в очите на останалите. Ако искаш да разбереш повече за това как можеш да си за пример – препоръчвам много историите от аудиокнигата на Иво Кунев Забравените истории на България: 7 урока за лидерство. Ето и видеото, което с Иво и Алекс Костов записахме на любимата ми история от книгата – Битката на капитаните срещу генералите. Да, много мъже са ми споделяли, че плачат на тази история. И има защо. И аз плача на нея, защото е пример за всички думи, които описват храбростта.

За лидерството. На бойното поле, но и в живота.

Екипът на aula.bg – страхотна българска платорма за знания, прецени, че съм за пример за навиците ми за учене. Ако искаш да видиш как създавам правилните навици – интервюто там и трите конкретни съвета ще ти харесат.

3. Да си лидер

Да си лидер означава да имаш мисията над всичко, и да правиш екипа си успешен като я постига. Лидерството е основна тема на този блог, а това е най-популярната статия в него по темата. Линкът е малко по-долу 🙂

Затова за имения си ден избрах да направя подарък две различни книги за лидерство. Защото лидерството също се тренира, като храбростта. И за двете книги давам гаранция в двоен размер.

И така подаръкът от мен за Гергьовден и читателите на блога са книги за лидерство

 • за трима текущи абонати на имейл бюлетина на malchev.net и
 • за трима нови абонати на бюлетина

Всеки втори вторник споделям един въпрос, една статия и една книга по различни теми. Сред темите досега в бюлетина са:

 • успехът
 • екстремната отговорност
 • личностния профил
 • игровизациите и как да променим поведението на важните за нас хора в желана от тях посока
 • мотивацията

За текущите абонати съм предвидил на томболен принцип три екземпляра от книгата Лидери за ново начало на Жюстин Томс и екип – просто ми пиши в отговор на получен от мен бюлетин. Ще се радвам да ми споделиш кое ви харесва в блога и какви теми искаш да покривам в детайли. И какво мога да подобря, разбира се. Книгата си заслужава, а ето и интервюто ми за самата книга – какво е да си лидер, кои хора от съвремието ме вдъхновяват и са за пример за мен.

Един лидер се измерва по успехите, които осигурява за мисията на организацията и на екипа си – интервю с Георги Малчев

За новите абонати – предвидил съм периодично на томболен да подарявам отлични книги, на които съм писал послеслова или крилцата на първите и последните страници (за маркетинг, за лидерство). Последно подарих три екземпляра на Лидерство: стратегия и тактики на Джоко Уилинк. 

Какво е да си лидер – в живота, в работата, в обществото

Наскоро дарих 55 достъпа до Storytel за всички ученици, завършващи програмата ABLE Mentor. Ако и ти искаш да ме подкрепиш за тази инициатива, или да помогнеш за каузите на Предай Нататък – просто ми пиши 🙂 

Не бееше лесно да убедим дарителите, че дом за 110 възрастни хора имат нужда от фитнес площадка. Но си заслужава. Благодаря на хората, които предават доброта!

Тренирай храброст. Бъди за пример.

Подаръците, които си пожелавам за рождения ден? И почерпка за рождения ми ден и този на malchev.net

 

За мен

Бъди за Пример! Ментор.
Предприемач. Лектор. Преподавател.
Родител.

Запиши се за моя нюзлетър и получи топ 3 най-популярни статии от блога, а след това два пъти месечно един въпрос, една статия и една книга на темите от блога