Пример за прилагане на концепцията за Екстремната отговорност.

Aug 25, 2019 | Книги, Методи и подходи, Подходи. Модели., Принципи

Съдържание

Подходите за Екстремна отговорност

Тук можете да видите какво приложих, и дали го приложих правилно, от подходите за Екстремна отговорност на Джоко Уилинк – в случая, който описах детайлно, когато бях за мой близък в Окръжна болница в София. Тук ще откриете как съм осмислил нещата, къде съм видял принципи и подходи и защо съм постъпил по един или друг начин. Това е моят начин да интернализирам даден подход – като го разбера, тествам, затвърдя, превърна в част от нещата, които са ми навик. Ети и как подходих за екстремнарта отговорност.

1. Малко за Джоко Уилинг?

Джоко е бивш американски тюлен, а в последните години – един от най-успешните лектори и консултанти по лидерство в бизнес среда. Това е една от книгите, заедно с продължението й. “Двойнствеността на екстремната отговорност” съм слушал всяка над 8 пъти. В книгата има три области, а всяка има своите елементи – Спечели битката в себе си, Законите на битката, Да удържиш победата. Втората книга покрива предизвикателствата на екстремната отговорност – как понякога трябва да си дистанциран и да оставиш другите да действат, а понякога – да си в детайлите. Как понякога трябва да си безкомпромисен, а понякога – много смирен. Как трябва да си дисциплиниран, но да не прекаляваш. Вече съм водил няколко обучения на екипа ми за принципите на екстремната отговорност.  Водил съм лекции на тази тема. Много мои познати споделят, че и те са чели или слушали тази книга.

2. Как приложих принципите на екстремната отговорност?

Ето и обещания анализ как приложих принципите на екстремната отговорност – вие можете да прецените правилно или не – в ситуацията със заключената бременна жена в тоалетната на Окръжна болница, преди година в нощта на трагедията с падналия автобус  до Своге. Аз бях малка брънка от нещо много страшно, което се случваше и което ни учи на смирение – трагедията на много хора. Смятам, че всеки може и трябва да си извлизча поуки от такива ситуации.

2.1 СПЕЧЕЛИ БИTКАТА СЪС СЕБЕ СИ

  • Няма лоши екипи, само лоши лидери – никой там не ми беше служител, никой не зависеше от мен. Ако ще действам – зависи само от мен
  • Повярвай – да приемеш, че нещо се случва, а не да го отхвърляш. Или бойкотираш мълчаливо
  • Победи егото – от години се уча да побеждавам егото си. Затова и нито веднъж не превключих на режим даване на акъл, каране или обратна връзка към полицаите, охраната, доманика или жената на регистратурата. Нито веднъж не казах “ей сега ще ти обясня”; “ти знаеш ли, че ще докладвам”, “как може така”

2.2 ЗАКОНИТЕ НА БИТКАТА

  • Прикрий и се придвижи – осигурих спокойствието на професионалните ключари да отключат врататата – при цялото им усърдие и оборудване – отнем им почти 20 минути.
  • Просто – всяко от нещата беше просто само по себе си. И лесно за комуникиране и да не ме спре някой, който така и така няма да помогне. Комуникацията ми с ключарите признавам ми достави удоволствие – непознати хора, но се разбрахме с няколко думи. Бременна жена, заключена в тоалетна, типа брава, аз ще платя. Колко ще ви отнеме. 30 минути максимум. Чакм
  • Приоритизирай и изпълни – или го правиш или не го правиш. След като определиш кое е приоритет на база на ситуацията – просто го изпълни.

2.3 ДА УДЪРЖИШ ПОБЕДАТА

  • Планирай – на база на ситуацията винаги да планираш за основните рискове – за мен беше да не се занимавам с глупости да обяснявам на някого, че носи отговорност. И да попадна на грешната фирма с ключари. Знаех, че мога да управлявам този риск достатъчно на база на разговора по телефона и на посланията, които ще дам.
  • Лидер нагоре и надолу по веригата на управление – важното беше всички да знаят какво предстои; и да – да имат радостта от успешната развръзка. И да – да не ги критикувам ако виждам нещата по друг начин.
  • Решителност въпреки несигурността – събираш информацията и действаш. Никога няма да имаш пълната информация. Но го приемаш и действаш.

Скоро ще разкажа как прилагам принципите на екстремната отговорност и в работата 🙂

А тук можете да прочетете цялата история от Окръжна болница, да получите контекста и да прецените дали съм успял да ги приложа.

За мен

Бъди за Пример! Ментор.
Предприемач. Лектор. Преподавател.
Родител.

Запиши се за моя нюзлетър и получи топ 3 най-популярни статии от блога, а след това два пъти месечно един въпрос, една статия и една книга на темите от блога