Как да проследим и оценим добри или лоши навици?

Jan 9, 2021 | Личностно развитие, Методи и подходи, Подходи. Модели.

Съдържание

Как най-лесно да проследиш добрите и лошите навици  – опиши ✍🏻 ги безпристрастно. А това става като опишеш действията си – изтъкани сме от навици. Някои оценяваме 👩🏻‍🔬 като лоши, други – като неутрални, а други – като положителни. Всеки навик има 4 елемента, които можем лесно да проследим, и след това – да променим лошите навици и да затвърдим и засилим добрите за нас навици. Всеки успешен човек има своите навици – някои са общи, други – строго индивидуални.

Как определяме дали един навик е лош или добър

След това се опитай да определиш дали навикът в основата на действието е положителен, неутрален или негативен. За теб. Тук става по-сложно ако нямате отговор. Най-простият отговор е – какво конкретно правя – без отговор защо. След това е дали това е част от твой процес – за разсейване, за учене, на хранене, на обуване и т.н. Лично аз харесвам най-горната част от стълбицата за осмисляне на навиците – “Защо го правя?”.

Идеалният отговор е, защото това е част от моята идентичност.

Тогава отговорите са много по-лесни – всеки от нас иска да е успешен. Успешен като син или дъщеря, като родител, като приятел, като професионалист, като човек.

Когато изхождаш от желаната от теб идентичност – отговорите са ясни. И ти помагат да развиеш своите принципи. Моите са описани в основата на този блог, и ми отне над 20 години да ги осмисля, валидирам и формирам като навици – последното го разбрах в дълбочина чак след 10 слушания на Atomic Habits 🙂 Често препоръчвам книги за маркетинг, но ако се замислиш – маркетингът е да променим поведението на хората в желаната от тях посока. Така че – моля да приемеш, че това е една от препоръчаните от мен маркетинг книги. В нашата реалност в дигиталната ера много неща са засилени навици.

Пристрастяване към телефона – играта, която можем да спечелим

Какво включва всеки един навик – добър или лош

И така ето всеки един навик – декомпозиран какви четири елемента включва. Нямам търпение за четиринадесетото слушане на книгата 🙂 Защото се оказа, че имам навик:

  • Активатор – намирам страхотна и приложима книга
  • Желание – искам пак и пак да я слушам и да тествам нещата, и да превърна в умение приложимите за мен неща
  • Реакция – слушам книгата пак и пак. Спирам си я, пак я пускам, осмислям. Тествам неща. Пак си я пускам. След време пак си я пускам цялата
  • Награда – имам навик, който е близо до моята идентичност. И ме прави по-добър 🙂

Със сигурност знаеш какво е Капачки за бъдеще, и знаеш колко положителни навици създава – навици на децата, на техните родители, на цели общности. Ако искаш да разбереш какво според мен прави инициативата толкова успешна, през призмата на навиците и на маркетинга – този блог пост ще ти хареса.

Капачки за бъдеще – поглед почти отвътре.

Пример за добри и лоши навици, и няколко съвета

Тук можеш да видиш защо, какви навици и как развих по време на изолациата и кризата през 2020. Много от тях запазих и надградих. Защото единствените две неща, които можем да контролираме са нагласата и действията ни 🙂

Навици по време на криза и след това

За мен

Бъди за Пример! Ментор.
Предприемач. Лектор. Преподавател.
Родител.

Запиши се за моя нюзлетър и получи топ 3 най-популярни статии от блога, а след това два пъти месечно един въпрос, една статия и една книга на темите от блога