Как да проследим и оценим добри или лоши навици?

Jan 9, 2021 | Личностно развитие, Подходи. Модели.

Как най-лесно да проследите добрите и лошите навици  – опишете ги безпристрастно. А това става като опишете действията си – изтъкани сме от навици. Някои оценяваме като лоши, други – като неутрални, а други – като положителни.

След това се опитайте да определите дали навикът в основата на действието е положителен, неутрален или негативен. За вас. Тук става по-сложно ако нямате отговор. Най-простият отговор е – какво конкретно правя – без отговор защо. След това е дали това е част от ваш процес – за разсейване, за учене, на хранене, на обуване и т.н. Лично аз харесвам най-горната част от стълбицата за осмисляне на навиците – “Защо го правя?”.

Идеалният отговор е, защото това е част от моята идентичност.

Тогава отговорите са много по-лесни. И ви помагат да развиете своите принципи. Моите са описани в основата на този блог, и ми отне над 20 години да ги осмисля, валидирам и формирам като навици – последното го разбрах в дълбочина чак след 10 слушания на Atomic Habits 🙂

Нямам търпение за единадесетото слушане на книгата 🙂 Защото се оказа, че имам навик:

  • Активатор – намирам страхотна и приложима книга
  • Желание – искам пак и пак да я слушам и да тествам нещата, и да превърна в умение приложимите за мен неща
  • Реакция – слушам книгата пак и пак. Спирам си я, пак я пускам, осмислям. Тествам неща. Пак си я пускам. След време пак си я пускам цялата
  • Награда – имам навик, който е близо до моята идентичност. И ме прави по-добър 🙂

Със сигурност знаете какво е Капачки за бъдеще, и знаете колко положителни навици създава – навици на децата, на техните родители, на цели общности. Ако искате да разберете какво според мен прави инициативата толкова успешна, през призмата на навиците и на маркетинга – този блог пост ще ви хареса.

Капачки за бъдеще – поглед почти отвътре.

Тук можете да видите защо, какви навици и как развих по време на изолациата и кризата през 2020.

Навици по време на криза и след това

За мен

Бъди за Пример! Ментор.
Предприемач. Лектор. Преподавател.
Родител.

Запишете се за моя нюзлетър