Какво да правим ако сме стресирани и нещата изглеждат трайно зле?

Jan 22, 2021 | Личностно развитие

Случвало ли ви се да сте много стресирани? И да усещате как се натрупва още повече стрес? Да мислiте, че нещата са трайно зле и повсеместно негативни? На всекиго се случва – ето моите хакове в този случай.

Ключово е да оспорите и отнемете катастрофическото значение на случващото се. И да започнете да действате. Нагласата за позитивизъм и за действие могат и рeално намаляват стреса.

Започнете с въпрос

Подходът, който имам да се замисля колко драматични са или не са нещата. Ще презентирате? Не си е тръгнал презентацията? Скарали се се с приятел? Ваш близък се налага да постъпи в болница?

Съветът, който открих в страхотната книга на Даниел Пинк, и установих, че почти винаги прилагам, е да се запитате и да си отговорите

  • Завинаги ли е?
  • Всеобхватно ли е?
  • Лично ли е?

Почти винаги отговорът на всички въпроси е не. На някой въпрос се случва да е може би, или даже – да.

Но даже и тогава задаването на въпросите и отговорите помагат да имаме правилната нагласа как да намалим стреса.

Ето един отличен пример как можете да намалите стреса – в моя случай бяхме с малкия ми син пред спешното отделение в Пирогов и чакахме да му “залепят” челото.

За рапорта – цялата история на отношенията ни с някого.

Леле, случва се нещо лошо

Опитът ми показва, че нещата не са толкова страшни, колкото си мислим отначало. Защо някои неща ни се струват “страшни” – заради когнитивните изкривявания, които като човешки същества имаме. Отдаваме предкалено голямо значение на дадена информация, просто защото:

  • Имаме фокус в този момент върху нея – отличен пример са новините при разрастването на пандемията
  • Даваме голямо значение на последната информация, тази в “реално време”

Моят съвет към вас е да избирате правилния фокус, а именно – да търсите позитивните емоции. Кои са топ 10 позитивни емоции и как да си ги осигурите – ето любимата ми статия.

Топ 10 положителни емоции – бъдете позитивни през 2021

Негативна емоция не трябва да означава парализа на действията

Вторият ми съвет е да гледате нещата през призмата на екстремната отговорност – за какво носите отговорност и какво можете правите в момента. Този принцип ми е помагал в много трудни ситуации, както тази с моя близък в спешното отделение на Окръжна болница по време на инцидента с падналия автобус към Своге. Той беше паднал от стълба отвисоко и беше загубил краткосрочна памет.

В спешното отделение на Окръжна болница. И в живота

Изградете навици да сте позитивни, а не негативни

Изградени сме от навици. Навиците определят какво правим. Какво правим в крайна сметка е какви сме, а не какви искаме да бъдем. Добрите навици ни доближават до желаната ни идентичност. Ето и моите хакове 🙂

Как се изграждат добри навици

Изградете си навик да сте позитивни и да спирате негативните емоции в зародиш.

Случвало ми се е в даден да усетя, че виждам негативните неща и да започвам да се навивам. Научих се през годините:

  • Да регистрирам какво се случва
  • Да спирам регистрирането на негативни сигнали
  • Да сменям фокуса

Ето и как да свикнете да забелязвате навиците си, как да ги анализирате и да се забавлявате да ги управлявате. Все пак Забавление е една от топ 10 положителни емоции. Ако стартирате нов навик – друга положителна емоция е Интерес.  А когато успеете да развиете желания от вас навик – имате пълното основание за Гордост.

Как да проследим и оценим добри или лоши навици?

Пожелавам ви не просто да нямате негативни емоции, а да научите някого на позитивни емоции. Не само, защото така ще направите живота му по-хубав – за него и за близките му. Но и защото както знаете от принципите ми – едно е да го искаш, друго – да го можеш – трето и четвърто да го направиш. Да промениш някого е едно от най-трудни неща. И едно от най-хубавите. Или както се досещате може да ви осигури поне 3 от топ 10 позитивни емоции – вдъхновение, гордост, любов. 

Ако искате да разберете какъв е моя хак да приемам негативна обратна връзка – тази статия ще ви хареса. Профилът ми на Консул по 16 personalities предполага да съм чувствителен към случващото се в реалния свят, и съответно в желанието си да направя най-доброто възможно с делата си – още по-чувствителен съм чувствителен към обратна връзка. Преди приемах тежко обратната връзка. Сега знам как да е най-полезна за мен – осмисляйки кой какво как и защо не е извлякъл полза. Имам и физически начин, по-който да намаля първоначалния стрес от негативна обратна връзка. Обещавам статията да ви е много полезна 🙂

Колко е важно да се опознаете. Можете да сте поне 37 пъти по-добри след година

Щом четете този блог – вероятно сте ме гледали или сушали на живо или онлайн и ме свързвате с позитивизъм. Вижте детайлно моите “хакове” за позитивни емоции.

 

За мен

Бъди за Пример! Ментор.
Предприемач. Лектор. Преподавател.
Родител.

Запиши се за моя нюзлетър и получи топ 3 най-популярни статии от блога, а след това два пъти месечно един въпрос, една статия и една книга на темите от блога