Какво да правим ако сме стресирани и нещата изглеждат трайно зле?

Jan 22, 2021 | Личностно развитие

Съдържание

Случвало ли ти се е да си много стресиран 🤯? И да усещаш как се натрупва още повече стрес? Да мислиш, че нещата са трайно зле и повсеместно негативни ☠️🤮? На всекиго се случва – ето моите хакове ✍️ в този случай за управление на стреса.

Ключово е да “оспориш” 🤔 в съзнанието си и така да отнемеш катастрофическото значение на случващото се. И да започнеш да действаш. Нагласата за позитивизъм и за действие могат и рeално намаляват стреса.

Започни с въпрос

Подходът, който имам да се замисля колко драматични са или не са нещата. Ще презентираш? Не са стартирали слайдовете от презентацията? Скарали се се с приятел? Твой близък се налага да постъпи в болница?

Съветът, който открих в страхотната книга на Даниел Пинк, и установих, че почти винаги прилагам, е да се запитам и да си отговоря:

  • Завинаги ли е?
  • Всеобхватно ли е?
  • Лично ли е?

Почти винаги отговорът на всички въпроси е “не”. На някой въпрос се случва да е “може би”, или “да”.

Но даже и тогава задаването на въпросите и отговорите помагат да имаме правилната нагласа как да намалим стреса.

Ето един отличен пример как можеш да намалиш стреса – в моя случай бяхме с малкия ми син пред спешното отделение в Пирогов и чакахме да му “залепят” челото.

За рапорта – цялата история на отношенията ни с някого.

Леле, случва се нещо лошо

Опитът ми показва, че нещата не са толкова страшни, колкото си мислим отначало. Защо някои неща ни се струват “страшни” – заради когнитивните изкривявания, които като човешки същества имаме. Отдаваме предкалено голямо значение на дадена информация, просто защото:

  • Имаме фокус в този момент върху нея – отличен пример са новините при разрастването на пандемията
  • Даваме голямо значение на последната информация, тази в “реално време”

Моят съвет към теб е да избираш правилния фокус, а именно – да търсиш позитивните емоции. Кои са топ 10 позитивни емоции и как да си ги осигуриш- ето любимата ми статия.

Топ 10 положителни емоции – доказани подходи да бъдете позитивни

Негативна емоция не трябва да означава парализа на действията

Вторият ми съвет е да гледаш на нещата през призмата на екстремната отговорност – за какво носиш отговорност и какво можеш да направиш в момента. Този принцип ми е помагал в много трудни ситуации, както тази с моя близък в спешното отделение на Окръжна болница по време на инцидента с падналия автобус до Своге. Моят близък беше паднал от стълба отвисоко и беше загубил краткосрочна памет.

В спешното отделение на Окръжна болница. И в живота

Изгради навици да си позитивен, а не негативен

Изградени сме от навици. Навиците определят какво правим. Какво правим в крайна сметка ние прави каквито сме, а какви искаме да бъдем – това е просто “упражнение” в нашата глава. Добрите навици ни доближават до желаната ни идентичност. Ето и моите хакове 🙂

Как се изграждат добри навици

Изгради си навик да си позитивен и да спираш негативните емоции в зародиш.

Случвало ми се е в даден момент да усетя, че виждам негативните неща и да започвам да се навивам. Научих се през годините:

  • Да регистрирам какво се случва
  • Да спирам регистрирането на негативни сигнали
  • Да сменям фокуса

Ето и как да свикнеш да забелязваш навиците си, как да ги анализираш и да се забавляваш да ги управляваш. Все пак “забавление” е една от топ 10 положителни емоции. Ако стартирам нов навик – друга положителна емоция е “интерес”.  А когато успееш да развиеш желания от теб навик – имате пълното основание за “гордост”.

Как да проследим и оценим добри или лоши навици?

Пожелавам ти не просто да нямаш негативни емоции, а да научиш някого на позитивни емоции. Не само, защото така ще направиш живота му по-хубав – за него и за близките му. Но и защото, както знаеш от принципите ми – едно е да го искаш, друго – да го можеш – трето и четвърто да го направиш. Да промениш някого е едно от най-трудни неща. И едно от най-хубавите. Или както се досещаш – може да ти осигури поне 3 от топ 10 позитивни емоции – вдъхновение, гордост, любов. 

Ако искаш да разбереш какъв е моя хак да приемам негативна обратна връзка – тази статия ще ти хареса. Профилът ми на Консул по 16 personalities предполага да съм чувствителен към случващото се в реалния свят, и съответно в желанието си да направя най-доброто възможно с делата си. Това ме прави още по-чувствителен  към обратна връзка. Преди приемах тежко обратната връзка. Сега знам как да е най-полезна за мен – осмисляйки кой какво как и защо не е извлякъл полза. Имам и физически начин, по-който да намаля първоначалния стрес от негативна обратна връзка. Обещавам статията да ти е много полезна с конкретните стъпки, които да следваш.

Безплатен личностен тест – колко е важно да се опознаете и да можете да сте поне 37 пъти по-добри след година

Щом четеш този блог – вероятно си ме гледал или слушал на живо или онлайн и ме свързваш с позитивизъм. Вижте детайлно моите “хакове” за позитивни емоции.

 

За мен

Бъди за Пример! Ментор.
Предприемач. Лектор. Преподавател.
Родител.

Запиши се за моя нюзлетър и получи топ 3 най-популярни статии от блога, а след това два пъти месечно един въпрос, една статия и една книга на темите от блога