От нас зависи да помогнем на едно цвете да разцъфне

Всеки от нас може и носи екстремната отговорност да развие хората, които са му се доверили

От нас зависи да помогнем на едно цвете да разцъфне. В пряк и в преносен смисъл. Миналата събота с Ваня Ананиева, с която развиваме заедно инициативата Предай Нататък, бяхме жури на Innovation Station: Social Change Starts Here – страхотна инициатива. И видяхме как Ася Величкова е това семенце, на което сме помогнали да стане едно истинско цвете.

https://www.facebook.com/malcheff/posts/10222735035830299

Видях толкова много неща на едно място – лидерство, екип, емпатия, менторство, отговорност, … Видях примери, които ме вдъхновяват. Видях и силата на предаването нататък (pay forward) и колко си заслужава да го правим.

Дали имаше страхотни идеи – да! Дали имаше много емоции – да! Но най-впечатляващо беше как по-големите, предимно студенти от AUBG, помагаха на учениците в отбора си. Видимо беше, че целта е била тези ученици да се развият – като умения и като увереност. Дали това ги е забавило като отбор – вероятно да при някои от отборите. Дали ги е развило като екип и като умения – категорично да. Бих се гордял синовете ми в един момент да могат да са такива ментори, и да не гледат само крайния резултат като класиране, а екипа си и стойността, която са дали на всеки от тях.

Ако ви вълнува повече за състезанието  – това беше първото по своя вид състезание-предизвикателство за социално предприемачество на английски език Innovation Station: Social Change Starts Here (Станция Иновация: Социалната промяна започва тук). Екипи на ученици и студенти между 17 и 25 работиха по реални задания на организации за социално предприемачество.

Участниците бяха разпределени в отбори по 3-5 души и всеки отбор имаше двама ментори за напътствия по време на предизвикателството; един преподавател от Американския университет в България (AUBG) и един представител от участващи НПО-та. Имаше ученици от Харманли, Симитли, София, Благоевград и Варна. Там отново видях и Сабина Вийн – преподавател в AUBG, академичен съветник, но най-вече – човек, който е role model за мен. Човек, достоен за подражание. Всеки си има role models – Сабина е такъв модел за мен като преподавател.

И така – нека ви разкажа за Ася Величкова.

С Ваня Ананиева, собственик на училища Интелект и с която заедно организираме инициативата Предай Нататък, познаваме Ася от състезанията “Аз Мога Тук и Сега”, на които години наред с Ваня бяхме част от менторите и журито. Още като тийнейджър Ася видимо знаеше как иска да се развива, и търсеше обратна връзка, както и прилагаше принципа – колкото повече опит, толкова по-добре.

Въпросите на Ася след това започнаха да стават все по-конкретни – как да се развива, как да подходи в дадена ситуация. И винаги, когато съм й препоръчвал нещо – виждам, че е взела максимума за себе си. И да е дала максимум стойност на хората около себе си 🙂

Какво означава да търсиш възможностите – можем много неща да научим от Ася:

 • Още в първата си година в AUBG Ася беше част от организационния екипа на AUBG Startup Weekend – състезание за създаване и бизнес идея за 56 часа – от петък късен следобед до неделя следобед. Можете да намерите статия за това събитие (както и моето участие) тук 
 • Ася има 4 организирани StartUP weekends зад гърба си и тази година е Head of Marketing Department
 • Вече за четвърти път с екипа си организира StartUP conference през пролетта
 • През четирите си години в AUBG Ася е работила в Admissions Office (Отдел “Прием студенти”) и Office of Computing and Communications
 • Всяка година организира заедно с екипа си Breast Cancer Run, за да помогнат на Фондация “Една от 8”
 • Всяка година организира с екипа Treasure Hunt за децата от Център за настаняване от семеен тип “Св. Йоан Рилски”, като ги превръщат в малки пирати. В същия дом – всяка година организират с екипа “Be Santa for a kid in need” – всяко дете от дома пише своето писмо до Дядо Коледа и някой от AUBG се превръща в неговия Дядо  Коледа
 • Президент е от април 2019 на Better Community Club в Американския университет в България 
 • Участвала е във всяко издание на Marketing Challenge в Американския университет в България, където се разработва маркетинг стратегия за реална компания на българския пазар за 24 часа. Само за 24 часа!
 • Като вицепрезидент на Асоциацията на завършилите Американския университет  – знаех кого да препоръчам за старта на Multitalent Quest – състезание за ученици в последните две години преди университет. Ася всяка година е ключова част от екипа.
 • Сега, в последната година преди завършването си Ася е организатор или ключов лидер в поне 4 събития, и то само в рамките на 3 месеца – Innovation Station: Social Change Starts Here, Be our Valentine, StartUP Conference и AUBG MultiTalent Quest

По какво разбирате, че правилните неща? Ася може да е за пример за това.

Тя ме впечатлява с:

 • Всички проекти, в които участва получава изключително положителна обратна връзка, и я канят да участва отново в тях, или даже – тя поема щафетата и е сред организаторите
 • Увлича екипа си и винаги намира как да им даде признание
 • Винаги се поставя на мястото на “таргет потребителите” и работи да им добави колкото може повече стойност. А това се вижда и усеща по поведението на таргет потребителите 🙂 Повече млади хора участват в съответното събитие, повече хора помагат за съответното събитие, има много WOW моменти.

Няколко пъти Ася се е обръщала към мен с питания. Никога не съм й отказвал. Когато е питала по-сложни неща, особено такива, в които житейският ми опит ще й е най-полезен – отделял съм много повече време. Когато ме е питала неща за проекти в университета й – отговарял съм толкова, колкото трябва, за да не тръгне в грешна посока, както и да й посоча следващата стъпка. И винаги съм знаел, че Ася може и ще направи правилните неща.

Насочвал съм към Ася много млади хора, които са ме питали за съвет. Защото знам, че тя е точният човек да ги разбере, както и да им даде правилните съвети. Да, казвам моя съвет, но много често насочвам и към Ася за съвет. Тя е много по-близо до контекста на младите хора, тя има много по-точни спомени през какво преминава един млад човек. И не на последно място – има повече време да помогне с менторство тези хора. Така че едно от нещата, което правя е да подготвя почвата за Ася, която да даде своите точни съвети.

И понеже наистина харесвам метафората за Силата и за джедаите в Междузвездни войни – Ася беше мой падуан. Това ми позволи да стана майстор джедай – човек, който носи пълната отговорност за съветите, които ще даде и за посоката на развитието на своя падуан. Ася стана джедай. А сега вече е майстор джедай и предава на свой ред.

Заслужава ли си да предавате нататък? О, да. Ася предава по нейния начин. На толкова много хора. Чест и привилегия за мен да съм част от нейния път. 

Ако искате да научите повече за Ася, от хора, които са част от екипа й – можете да прочетете тук.

За финал – от нас зависи да помогнем на едно цвете (човек) да разцъфне. Имаме екстремната отговорност:

 • Да видим потенциала му
 • Да го насочваме като го увличаме с примера ни
 • Да даваме обратна връзка какво прави добре, и какво да подобри. И да сме обективни и строги, когато се налага
 • Да го насърчаваме да запази и развие ценностите си
 • Да му осигурим възможности да увлича и други хора и да е ментор на свой ред

 

За мен

Бъди за Пример! Ментор.
Предприемач. Лектор. Преподавател.
Родител.

Запиши се за моя нюзлетър и получи топ 3 най-популярни статии от блога, а след това два пъти месечно един въпрос, една статия и една книга на темите от блога