Съдържание

 Като система, като маркетинг и като навици

Едно е да го искаш, друго – да го можеш, а трето и четвърто – да го направиш

За мен Капачки за бъдеще е пример какво означава да правиш нещата 👏. И да увлечеш все повече хора да действат. В този блог пост ще разберете защо според мен на Капачки за бъдеще им се получава – като система, като маркетинг, като резултати. Капачки за бъдеще е пример за потребители и техните нужди, навици и поведение, резултати, надграждане. Тази статия е една от най-популярните в блога – тя ще ви даде много детайлни примери как и къде се събират капачки, защо инициативата е толкова успешна, кои мета навици се променят, кои маркетинг подходи работят, защо не може всички отпадъци да се събират и рециклират. И накрая ще откриете линк за “топ 10 положителни емоции” – най-популярната статия в този блог 😉

Капачки, подредени в цветовете на българското знаме, събрани за инициативата Капачки за бъдеще

Мисля, че ще тази по-дълга статия (можете да я прочетете за около 10 минути и да научите много наведнъж, или да си разделите на две порции) ви е полезна през призмата на:

 • Управлението на системи ⚙️ – само една добре управлявана и надграждана система може да се развива
 • Маркетинг принципите 🔗 – модел за анализ защо тази кауза е толкова успешна
 • Поведението и навиците 🧗‍♀️ – кое е сложното и защо инициативата е толкова е впечатляваща
 • Бизнес принципите 💼 – как една компания, организация и инициатива да е устойчива, съответно трайно печеливша според модела си

И разбира се – ще ви е полезна ако попаднете на човек, който има каже “Не събирам капачки, защото капачки за бъдеще събират само капачки” или “Да, но така насърчавате купуването на еднократни бутилки”. За мен това са извинения. О тези извинения, които ни отдалечава от това какви сме, за сметка на това да намерим самозаблуда, че макар да не действаме – имаме правилните ценности. В края на статията ще намериш блог пост и по тази тема.

Какво е инициативата Капачки за бъдеще?

 • Иницитивата насърчава хората да събират пластмасови капачки. И за разлика от много други подобни инициативи – достигна огромен мащаб, разраства се.
 • Това позволява да се помага на все повече бебоци – да има кувьори в болниците, а вече и – и да се закупуват транспортни кувьози

https://www.facebook.com/kapachkizabudeshte/photos/a.484254421973984/799282717137818/?type=3&theater

Повече можете да научите от тяхната много активна Facebook страница 🙂

Не на последно място – това е инициативата, която аз мога да “наема”, както се казва в маркетинга. Потребителите имат “работа за свършване”, в случая – да възпитам правилните ценности в синовете ми, да им помогна да имат правилната нагласа и разбира се – да действат (едно е да го искаш, друго да го можеш, а трето и четвърто – да го направиш).

Моите изводи от инициативата

Ето и неща, които съм имал късмета като инсайдър (донякъде) да видя и осмисля за Капачки за бъдеще като система:

1. Не е никак лесно да създадеш цялата система по работещ начин

 • Трябва да може да се покрие целия процес – от защо се събират, през хората, които събират, до приемането, извозването, продажбата и даренията. Като в един цялостно изграден бизнес
 • На практика никога не се знае колко капачки ще се съберат. Не се знае къде ще има най-много капачки. Не се знае кога ще бъдат донесени.
 • Има и частта с нетния приход от кампанията, предназначен за  дарение за кувьози – капачките трябва да бъдат продадени на оптимална цена (съобразено с нуждите на съответните рециклатори), да бъдат транспортирани с най-нисък разход (което е организиране на дарено време като мотокари, микробуси, доброволци за товарене и разтоварване, и т.н.). Сега си представете един завод за автомобили или за шоколади, при който не знаете колко шоколад за деня трябва да произведете, колко поточни линии ви трябват, колко “мармота, които завиват шоколад” ви трябват и т.н.

2. Всяка система трябва да бъде развивана и надграждана

 • Да добавяш повече пунктове за събиране на капачки,  да има повече доброволци по “тесните места” в системата, да задържиш доброволците и т.н.
 • Да организираш маркетинга така, че хората и организациите, които искат да дарят – да могат да го направят по най-лесния начин. Сред тях са шатри на пунктовете, опция да се дари вода или бира, които хората да купуват и всички приходи да отиват за кувьози.
 • Да добавяш допълнителни инициативи като календар за 2019 с бебета, с всички специфики на изпращане на календарите навреме към дарителите и т.н. 

3. Защо е важно да има система на примера на Капачки за бъдеще?

Осмислянето на системата ми позволява да помагам по мой начин – като се включвам по правилния начин. Ето няколко примера:

 • Лазар беше помолил за някой, който да му помага с организацията на таблиците с пунктовете за събиране – контакти, събрани килограми и т.н. – Джули от екипа ми, му писа с предложение да помага. Когато разбрах – казах на Джули, че може спокойно да помага колкото трябва и в работно време 🙂 От този момент нататък Джули помага активно. Помагаше активно и за календарите с бебенца за 2019 г. – кой е поръчал, къде да се изпратят и т.н. Доста често съм я чувал по време на кампанията за календарите да уточнява какво на кого къде да се достави 🙂 Julie rocks 🙂
 • Когато трябваше да преведа парите за календарите, които екипът ми купи – с активната подкрепа и емоция от Джули – Лазар ми даде номер на сметка. Допълних отгоре. И му писах – да закръглим 🙂 На Лазар му хареса подхода – и направи пост и ме тагна. Тогава и Ваня Ананиева, с която, и заедно с други страхотни хора правим за всяка Коледа инициативата #ПредайНататък, дари и тя.

Как за 1 ден се събират 1300 лева за инициативата Капачки за бъдеще

 • Това помогна на Лазар да активира още хора, които искат да подкрепят каузата. Без да са ограничени само до брой капачки, които могат да съберат и без да чакат акция за предаване на капачките към рециклатори 🙂

Георги Малчев и Ваня Ананиева на инициативата Предай нататък

Резултатът 

Когато на 29.09.2019 и на 17.04.2022  отидох да помагам на площад Батенберг в София – знаех какво да правя. Знаех къде би имало “тесни места” и следях за тях.

 • Едно от тях беше бързо да уточним с Мария (страхотната съпруга на Лазар), а през 2022 – с хора от екипа на “Капачки за бъдеще” къде се слагат другите продукти за рециклиране (кашони, друга пластмаса) и да “стабилизирам процеса” – да е ясно къде да се носят. След много малко време имаше хора, които вече носеха именно натам тези неща за рециклиране.
 • Второто беше, че знам силата на веригата при предаване на тубите с капачки (както от опита от предни години, така и от CPIM – ще разберете какво е това от следващия пример). Няколко пъти, когато идваше голям бус или препълнена с туби кола – инициирах създаването на верига за максимално бързо предаване на тубите към камионите. Защото всеки от камионите имаше график на движение 🙂

https://www.facebook.com/kapachkizabudeshte/photos/a.910636392669116/910640576002031/?type=3&theater

 • Трето – бях видял преди  година пост на Лазар – колко е важно камионите да са пълни колкото може повече. И го бях чул как обсъжда цена на километър, разход на дизел и т.н. Защо камионите са важна част от процесите? Защото те са един от т.нар. Bottlenecks (ограничения в системата – все пак съм сертифициран CPIM, което е Certified in Production and Inventory Management – като CFA във финансите, но за управление на операции). Камионите пренасят към рециклаторите, а Лазар и екипът му не знаят колко ще има за извозване. Освен това има директен разход –  за курса на камиона. Затова се метнах в единия камион. И моята задача беше да хвърлям, а после – да натъпквам колкото може по-навътре тубите с капачки. На два пъти момчетата пред мен ми казаха да се преместя по-напред, за да не ме затрупат бутилките 🙂 И, да – разбрах какво е поточна линия и какво е да си bottleneck – няма да скрия, че след 90 минути бях изморен на макс. Сетете се просто за Чарли Чаплин на поточната линия в “Модерни времена”. Но и разбрах защо тренирам кондиционни тренировки – така съм готов и за такива ситуации 🙂

Гледка от един от камионите с Капачки за бъдеще

 • Когато започна дискусията в една група и се активизираха хора, които не подкрепят каузата – знаех как да отговарям. Отговарях конкретно. Кое и защо се случва. Отговарях като човек, който е дал пример как може да се участва. И като човек, осмислил и видял защо на този етап не може да се събират и бутилки. Като човек, обясняващ разликата между лично мнение и действие. Като човек, можещ да посочи защо ако някой има идея – може да я тества . Яко беше да виждам как Лазар и Мартина (основателите на инициативата) поетапно ми лайкват постовете, т.е. давах правилните отговори и послания.
 • Накратко Лазар и екип “къртят” 🙂

Добрият пример

За мен Капачки за бъдеще е пример за правилно управлявана система и за правилно надграждане. По какво можете да съдите за една система? Как се измерва всяка система? По крайния резултат спрямо вложените ресурси, допълнено с дали представлява развиваща се система или е просто сбор от процеси. Всяка година Капачки за бъдеще променят повече съдби и надграждат наличните ресурси – въпреки, че разполагат с ограничени ресурси 🙂 Добавят, както нови пунктове, нови участници, така и нови начини за участие и дарение.

Ето и нещата в областта на маркетинга, които са направени отлично – ще ползвам модела STEPPS, въведен от Джона Бъргър в книгата му “Заразително – защо нещата набират скорост”, която описва точно какво, как, кога и защо можем да използваме този модел). Това е една най-препоръчваните от мен книги за маркетинг и реклама:

Social currency (социална валута)

 • Хората искат да  са успешни в своя социум и търсят начини за това. Начини, които те могат да видят, че наистина работят. За мен Капачки за бъдеще са отличен пример с възможността да стартираш събирането с една туба, да увлечеш колегите си или съучениците си, да участваш в предаването на капачките. Има брандове, които го правят с логата на бранда си. Тук е много по-истинско 🙂
 • Хората искат да са “инсайдери”, да се чувстват част от “вътрешен кръг” – има страхотна Дискусионна група на Капачки за бъдеще. Там хората научават повече за развитието на инициативата, представят се отделни доброволци и пунктове, обсъжда се нужда от помощ

Triggers (тригер, спусък, активатор, повод)

 • За да се задействат хората, винаги трябва да има нещо, което да отключи действието им
 • Всеки тригер е в контекст – къде и какво. Виждането на туба, пълна с капачки или наличието на бутилка с пластмасова капачка, или – някой, който тъкмо да изхвърли капачка
 • Тригерите имат и своята честота – колкото повече, толкова повече. В случая на капачките – има толкова много тригери. Тубата до нас, пълна наполовина с капачки. Отвиването на капачка на бутилка. Капачката, която виждаме на пясъка на плажа
 • В един момент виждането на капачка или отварянето на бутилка, става този лесен shortcut, от който съзнанието ни има нужда

Emotions (емоция, “Ъ”)

 • Емоциите са тези, които ни карат да действаме. Има много тригери, но не всички водят до действие.
 • Капачки за бъдеще вграждат много емоции. За какво е каузата. На колко бебенца е помогнато. Общността, която се формира в Дискусионната група.

Public (публично поведение, видимост)

 • Хората много се влияят от видимостта – ако виждат, че много други хора правят нещо и то е успешно – започват и те да го правят
 • Създаването на видимост на правилното поведение – с туби, закачени в градинките; със специални кашони в класните стаи и т.н., е едно от най-силните неща в Капачки за бъдеще.

Practical value (практическа стойност)

 • Хората, съзнателно или не, търсят стойност в нещата – да разбера кой е най-препоръчвания ресторант, кое е най-лошото, което мога да очаквам от даден хотел, как този човек е отслабнал и т.н. Или просто развлечение. С две думи – практическа стойност – за тях самите или за важните за тях.
 • Практическата стойност на участието в Капачки за бъдеще е уникална. Както на ниво всеки от нас, като индивид, така и предвид социалните роли, които изпълняваме. Като родител, например – да дам пример на децата ми, да помогна да развият правилните навици. По същия начин и за учителите 🙂 Поклон пред екипа на Капачки за бъдеще, че, освен че дават лесен инструмент на родители и деца, така и създават основи за правилните навици

Stories (истории)

 • Историите са едно от най-работещите неща в маркетинга – защото дават целия контекст – кой, какво, защо, кога как е направил. И ние решаваме дали вярваме, дали тази история носи стойност на нас и на важните за нас хора. Историите може да стартират поведение и т.н.
 • В Капачки за бъдеще има много истории. За мен любимите са тези двете
  • Едната е когато отидох да закарам една пералня и една готварска печка в един дневен център за деца в малко село до Нова Загора по линия на Един процент промяна и на Предай Нататък. Имаше вече три събрани туби с капачки. А в центъра видях много неща, които показваха отношението към децата от целия екип на дневния център, както и търсенето на обратна връзка от децата и близките на таблото на входа

  • Втората е, когато виждам в Дискусионна група за Капачки за бъдеще хора, които споделят как са събрали в джобовете си всички капачки от плаж в България или в Гърция. Всички (или тези от нас, които се вълнуват от национална култура и отдаденост) се впечатляваме от японците, които почистват стадиона след мач на отбора им, даже и когато е изгубил (а това сякаш се случва често 🙂  но това не променя културата и навиците им)

Много се радвам, че споделих книгата Заразително с Лазар преди две години. Не знам дали и какво си е взел от нея. За мен Капачки за бъдеще може да се ползва за пример и то световен, за прилагането на модела STEPPS  ♥.

Любовния танц на Лазар и Мария за намачкване на празни бутилки

Промяна на навиците

Ето и нещата, които са направени по страхотен начин в Капачки за бъдеще от гледна точка на навиците (използвам слайдовете от TEDx Stara Zagora, където говорих за Навиците, от които сме изтъкани). След мен беше Лазар, а неговото послание беше най-силното – Светът се променя с всички хора, които участват в каузи като Капачки за бъдеще. Та ето декомпозирани елементите на навиците – те са само 4 и са перфектно реализирани в Капачки за бъдеще – Активатор на навика, Желание, Реакция, Награда. Направо слагам слайдовете от лекцията ми на TEDx Stara Zagora. И ще споделя скоро и цялата презентация.

Георги Малчев говори за навиците в TEDx Stara Zagora

Как инициативата Капачки за бъдеще променя навиците на хората: Активатор

Как инициативата Капачки за бъдеще променя навиците на хората: Желание

Как инициативата Капачки за бъдеще променя навиците на хората: Реакция

Как инициативата Капачки за бъдеще променя навиците на хората: Наградата

Повече за навиците можете да прочетете в този блог пост 🙂 И за това, че не е толкова лесно да се развие навик. Затова – отново свалям шапка на Лазар и на екипа му.

Малко повече за навиците

И нека надградя – има така наречените:

Мета навици – навици, които влияят много повече от самия конкретен навик.

Това са навици, които влияят на цялото ни поведение. Повече за тези навици може да намерите в друга страхотна книга на тема навици – Силата на навиците на Чарлз Дюиг. Събирането на капачки е такъв тип мета навик. Ето как ни влияят мета навиците:

 • ставаме по-осъзнати за навиците си (забелязваме какво правим, забелязваме какво стартира навиците ни)
 • осъзнаваме последиците от поведението си (колко боклук правим, колко добре ни се отразява ако тренираме, как започваме да крещим ей така, как не слушаме близките си и т.н.)

 

 • променяме трайно поведението си (събираме разделно боклук, планираме кога какво ще ядем, търсим обратна връзка и надграждаме поведението си и т.н.)
 • променяме качеството на живота си, и този на околните

Промяната

Всяка година се впечатлявам колко хора имат мнение и то шумно мнение, какво трябва да направят Капачки за бъдеще (например вижте коментарите под този албум снимки):

Пример Капачки за бъдеще къде отиват капачките

 • да се събира всичко рециклируемо (без да са видели процеса на предаване, събиране, транспортиране и без да са прочели за това кое, кога и как може да се осъществи в рамките на инициативата на този етап)
 • да не се събират пари за малките болници (защото не трябвало там да има кувьози, а само в големите болници) – насълзяват ми се очите, когато видя снимките на бебоците във вече дарените кувьози. И се гордея с Лазар и екипа му – че вече добавя да се приемат дарения, а само капачки, че добавя транспортни кувьози и т.н.

Ключът към успеха

Сложното не е да имаме мнение – сложното е да правим нещата. И да увлечем останалите да правят и те важните неща. Това важи за:

 • личния живот – като родители да даваме правилната обратна връзка на децата ни, да им даваме пример кога и какво да се прави. Защото те развиват уменията и навиците, за които им помагаме. Тук можете да прочетете за момченцето на 5-6 годинки, което псуваше. Просто защото така е чувало

Семейство дарява събраните си капачки на инициативата Капачки за бъдеще

 • в обществото – като родители, които помагат например на учителите, а не са в режим “ей сега ще отида да се скарам на учителката”. Като хора, които, ако видим, че няма кой да действа – действаме. Тук можете да прочетете какво означава опасни норми и навици, които развиват хората и защо е важно да правим нещата – в случая в Спешното отделение на Окръжна болница. И да увлечем в правилното поведение хората – даже и тези, за които смятаме (т.е. имаме такова мнение), че нямат правилното поведение

Прави нещата, за които искаш да добавиш стойност – иначе просто ще имаш мнение, което даже може да е по принцип вярно, но в частност – грешно, защото не е приложимо. Мнение може да има всеки, но следва да го разглежда като мнение, не като обратна връзка или препоръка 🙂 

Всъщност не е странно, че има както promoters, така и detractors – концепция, детайлно развита в Маркетинг 4.0 на Филип Котлър. Едните – promoters – ви подкрепят 🙂 И от вас зависи да им помагате и чрез тях да достигате до нови аудитории. Уникалното в книгата е как представя, че ако си вършите добре работата – в днешната дигитална ера е трудно да не активирате и т.нар. detractors. Няма как това да не се случи и с инициатива като Капачки за бъдеще. Повече за концепцията можете да научите в тази статия от блога на Xplora.

Какво ви съветвам?

Да действате. Както съветва James Clear в Atomic Habits – най-страхотната книга за навици (скоро ще има и издание на български език) – бъдете в две състояния: Exploit ( използвате работещите за вас навици) и Explore (търсите нови навици). Идеалното съотношение е 90/10 в полза на вече работещите за вас, неща.

Аз бих добавил – винаги, когато се чудите, има един безпогрешен начин да решите дали да направите нещо или не: #БъдиЗаПример

Когато сте за пример – вие сте за пример. Как се възпитават деца, как се приема обратна връзка, как  се помага на възрастен човек да пресече, как се благодари на учителя, променил живота ви и т.н. И като събирате капачки. Защото така се спасяват детски животи. Защото Капачки за бъдеще вече привлича много дарители за каузата, Защото така вече каузата включва и транспортни кувьози. 

Надявам се след тази статия и вече виждате малко повече “матрицата”, с която могат да ви се получават нещата. И да бъдете за пример ♥ #БъдиЗаПример – скоро ще споделя и за каузите, които ще подкрепим тази година и как можете да участвате ♥

Ако темата за навиците ви вълнува – ето статията в блога ми, с която да започнете. В нея ще намерите връзка със следвашите стъпки за формиране на добри навици и премахване на лоши навици. И какви навици да развиете по време на коронавируса пандемията.

Как да проследим и оценим добри или лоши навици?

А ако за вас положителните емоции са важни, а Капачки за бъдеще определено осигуряват такива емоции – можете да прочетете най-популярната статия в блога ми за 2021.

Топ 10 положителни емоции – бъдете позитивни през 2021

Ето и обещаната статия за извиненията. И за самозаблудата, в която изпадат хората, когато започнат да търсят извинения. С пример за Капачки за бъдеще, разбира се 🙂

За извиненията и самозаблудата

За мен

Бъди за Пример! Ментор.
Предприемач. Лектор. Преподавател.
Родител.

Запиши се за моя нюзлетър и получи топ 3 най-популярни статии от блога, а след това два пъти месечно един въпрос, една статия и една книга на темите от блога