Навици по време на криза и след това

Apr 1, 2020 | Личностно развитие

Съдържание

Имате навици – в професионална среда и в личния живот. По време на криза – всичко се променя. Това касае особено вашите навици, за които има промяна в това какво ги стартира, доколко желаете дадена награда, какво правите и можете да правите, и каква награда имате. Ето една от най-приложимите статии, която съм писал. Продиктувана от над 10 разговора с мои познати, много от които маркетинг и бизнес професионалисти, които ме помолиха да споделя опит и съвети

Накрая на статията съм предвидил много конкретни съвети какви навици ви съветвам да развиете, от какви да се пазите и лично аз какви ще добавя при мен.

Защо имаме навици?

И така – за добро или за лошо ще променим навиците си. Навиците са това, което ни улеснява в живота – ние ги развиваме, за да правим повече от правилните за нас неща и да освободим повече капацитет на мозъка ни за задачи, които изискват повече внимание и не можем да автоматизираме.

Всичко започва с неутрална оценка на навиците ни.

Как да проследим и оценим добри или лоши навици?

Защо ни трябват правилните навици ОСОБЕНО СЕГА?

Както често сте ме чували да казвам във видеата за лидерство, когато споделям как работим с екипа в Xplora, как възпитавам децата си – винаги, винаги започваме със ЗАЩО. Не какво сме решили, не какво някой трябва да направи. А защо.

И защо това е важно ЗА НЕГО или НЕЯ.

Ето ви кратък списък защо сега ни трябват навици:

 • Да имаме правилните навици е нещо хубаво за нас, дългосрочно
 • Умението за следене, добавяне, надграждане е едно от най-добрите неща, които можете да направите за себе си
 • Сега много неща ще се променят и имаме възможност да добавим именно навиците, които са важни за нас
 • Сега можем да управляваме активно средата около нас, а това много влияе на навиците ни

Доказано е, че добрите навици могат да бъдат надграждани, а лошите – пренаписвани 

 • Навиците могат да бъдат изтрити – за съжаление и добрите
 • Навиците служат да намалят стреса ни, а в днешната ситуация това е особено важно
 • Осигуряване на награди, чрез отлагане на краткосрочните и акцент на по-дългосрочните е едно от най-добрите неща, които можете да направите за себе си.

Ще напиша две изречения само за последното, другите са логични или ще намерите по-надолу 🙂

Светът ни досега винаги е вървял в посока колкото по-бърза награда, толкова по-голяма опасност за негативен дългосрочен ефект за нас (пристрастяване към телефона като начин да ни стане интересно като ни стане скучно; пиене или хапване на калорични неща; гледане на все повече и повече порно).

Вече си сигурно се чудите как се развиват добри навици – тогава този пост ще ви хареса много 😉

Кои са добрите практики за навици?

Как се изграждат добри навици

 

Конкретен пример от мен

Преди да ви представя от кои вредни навици да се пазите, и аз кои навици ще (опитам да) развия по време на COVID19 кризата, ето и няколко примера за конкретни навици:

От много време искам да започна да тичам, но винаги съм отлагал. Сега покрай кризата имам възможност, ако не бъде забранено – като аз, както знаете от този блог, спазвам правилата и винаги се опитвам да съм за пример. Ето какво направих и само за 14 дни постихнах личен рекорд – тичам без проблем поне 4 км при темпове не по-бавно от 5:00 мин на км.

Развиване на навици за 14 дни - тичане

Ето и как създадох навика:

 • Планиране кога ще тичам – около 11:00, но не след 12:00
 • Приготвяне на маратонките
 • Планиране на наградите (цели три)
  • Слушане на конкретна аудиокнига (например Jocko Willink за Leadership) или на музика за епични времена – сега слушам “О, Шипка” и “Левски” в изпълнение на рок групата Епизод. Не мисля, че има от какво да се оплакваме сега 🙂 Много ми помагат и ме мотивират подобни неща
  • Награда смуути с мини шепа черни боровинки, матричен протеин и зелени храни, подарък от екипа ми за рождения ми ден
  • Пращам на треньора си Тишо от BB Team screenshot на постижението ми
  • Попълвам дневника ми в BB Team – навик, който не нарушавам (с малки изключения) вече няколко години
 • В допълнение знам, че ще тренирам вечерта с лост и ластици
Награда при изпълнение на задача

Детайлен съвет за вас за трупане на знания

Много хора ми споделиха, че им е трудно да трупат знания и умения сега – кой заради липса на фокус, кой заради стрес – ето няколко страхотни хака.

Ето и конкретните стъпки, и потвърждавам, че мнооооого работят:

 • Направете си списък с неща за четене в Google Keep, Notes, … – място, в което много лесно слагате готини статии, подкастове, книги за четене — всичко, на което попадате. Трябва да е лесно – като всеки навик.
 • Направете си области, в които искате да се развивате. Те следва да са ви в областите, в които си записвате интересни неща за четен, курсове и включване в групи и т.н. 🙂
 • Наградата е, че правите нещо страхотно за себе си. И ще усетите как това се засилва като прочитате все повече правилни неща. И то в момент, в който сте в състояние да ги осмислите. А не просто да ги прегледате или да отложите пак и пак.
 • Когато имате време, или усетите, че не правите нещо особено смислено – обърнете се към списъка
 • И на студентите, на които съм научен ръководител за бакалавърски и магистърски тези казвам – има състояние на:
  • Планиране на структурата (правите си документ, в който пишете къде слагате списъците, какви области имате. Аз ползвам Google Keep)
  • Търсене или попадане на яки неща (като има моменти, в които ви се чете теория, и такива в които ви се рови в даден сайт)
  • Четене на конкретна тема
  • Прехвърляне с ваши думи и по ваш начин полезните неща
  • Структуриране и подобряване на структурата
  • Правене на корекции в стил или граматика
  • Празнуване на успехи (като прочетена книга или статия в дадена област).
 • Имайте предвид, че ако давате сигнали какво ви е интересно и полезно, ще виждате повече такива неща в социалните мрежи. Така работят алгоритмите – за добро или за лошо. Захранете ги с добро. Можете да прочетете повече по темата в статията ми в списание Мениджър, където си говорим за това какво се случва с нашата реалност в света на дигиталните комуникации?
Стати в Мениджър на тема "Матрицата: Презареждане", написана от Георги Малчев

Кои лоши навици вероятно развивате или има такава опасност?

Лоши навици – много. Важното е да не ги развиете. И да сте за пример как не развивате лоши навици сега.

Ето какво най-много може да “гръмне”:

 • Четете още една статия и още една статия – може да е за вируса, може да е в област, която по принцип ви е интересна. Неслучайно от една от добрите платформи за международни курсове, както и в aula.bg направиха акцент на усвояването на знания, а не на гледане още и още лекции и курсове
 • Просто си записвайте – аз ползвам toggle за продуктивност, но може и на листче –  колко време сте прекарали. Опитайте се да напишете какво полезно сте направили, от гледна точна на вашата идентичност. Запишете и какво сте научили и ще ви е полезно и най-вече – ще приложите
 • Тук е точно място на най-важния съвет при навиците – търсете действията. Записвайте си, пишете, …. – действията са обективни и те или са успешни да ви придвижат към вашата идентичност или са неутрални или даже ви отдалечават от нея.
 • Избягвайте да използвате неща, които ползват т.нар. Пресилени сигнали – сигнали, които не са естествени в природата. Ползвам в тези редове екстремен пример, но примерът касае пресилено негативни новини, прекалено сладки неща, хрупкав чипс и т.н. Порното е пример за подобни пресилени сигнали, а сега е все по-лесно да имате достъп по всяко време до всякакви видове. Съветвам ви да внимавате да не ви стане навик, особено да търсите тези пресилени сигнали, които не съществуват в реалния живот. Просто следете какво стартира даден навик – скука, негативна емоция, време, … и управлявайте. Гледането на порно или гледането на часове социални мрежи или новини за кризата по принцип, са неща, с които не е добре да прекалявате и да ви става навик, свалящ ефективността ви. 
 • Много избягвайте навика да се критикувате или да критикувате – развиете ли този навик нещата могат само на зле да вървят. Затова усетите ли, че го правите – правете неща. Или вижте в Xplora как имаме секция “Искам да похваля … за …..” – ще го намерите в 46 причини да се кефим, че работим в Xplora.
 • Много важно е да не свиквате да мрънкате – сега има много поводи за мрънкане, но и лесно може да ви стане навик, който се стартира от много неща, а вие да ставате все по-добри в мрънкането. Не е навик, който искате да развиете 🙂
 • Не ви съветвам да търсите конспирации и виновници – ако профилът ви не е такъв – няма да развиете този навик. На мен ми е трудно и да искам. Можете да видите повече за личностните типове и как са полезни на линка, който ви предлагам. И нещо забавно – ако профилът ви е да искате да сте различни и неконвенционални, отхвърляйки общото мнение – и сега ще сте такива. В книгата Това е маркетинг на Сет Годин има такъв пример – за хора, които вярват в конспирации и им показват, че много хора смятат, че дадено нещо е конспирация. Но за тези хора не е ок да са като многото хора. Така че ако сте от тях – бъдете позитивни и помагащи по ваш начин 🙂 Видях, че е възможно – от мои познати, които се гавреха направо с всички хора, които се притесняват и купуват неконтаминирани (без риск да са заразени с вируса) продукти за домакинството и родителите си, сега са именно активно споделящи позитивни новини и се бъзикат с масово неспазващите ограничения.
 • И най-важното – ако се изкушавате да четете новини, или искате да стартирате (активатор) положителна емоция или процес по намаляване на стреса на много стересиран човек – насочете го към добрите новини на успелите.бг. Те имат страхотна Facebook група с положителни новини по време на пандемия – вече има над 3 500 члена. Всеки помага – с това, в което е най-добър – браво на екипа. Браво и на вас, че ще развиете навика да четете положителни новини, и ще ги споделяте с други хора.
 • Едно от най-сложните неща е да промените навиците на някого – направете го. Дава ви увереност. И ви затвърждава като хора. И ви остава малко време за вредни навици 🙂

Навиците, които ще тествам да развия и как

Ползвам концепцията за приятел за цели и ето как изглеждат целите ми, които съм споредли с моят Приятел за цели Ваня Ананиева, с която заедно развиваме Предай Нататък.

Ето някои от конкретните области и цели (споделям част от тях). Можете да видите и области, които имам в Google Keep 🙂

КАРИЕРА

– писане по статия на седмица

ЗНАНИЯ И УМЕНИЯ

– по 2 часа на всеки 3 дни книга (слагане на книга върху възглавницата в леглото)

– маркетинг и дигитален маркетинг лекции по 3 часа на седмица

– поне 3 хака на Иво Кунев , поне 3 тествани хака на Иво (link)

СЕМЕЙСТВО

– веднъж седмично нещо яко заедно

….

ПРЕДАЙ НАТАТЪК

– реализирани 3 инициативи (може и мини) на месец

….

ХАКОВЕ НА ИВО КУНЕВ

Всички хакове можете да намерите тук

….

9. 2 мин. правило – ПРОДЪЛЖАВАМ

12. Блокове от еднакви дейности – ДА

16. “Изяж тази жаба” – ДА

….

20. Empty Inbox – ПРОДЪЛЖАВАМ

21. Бъди точен/изисквай точност – ПРОДЪЛЖАВАМ

22. Почивки – 90 мин. / 3 weekends / 1Q – почивка – ТЕСТ

24. Енергийни нива – ТЕСТ

25. Вода, храна, спорт + медитация – ТЕСТ МЕДИТАЦИЯ

26. Използвай “Изгубеното време” – ДА

В следваща статия ще намерите как да ползвате и надграждате хубавите страни на профила ви. Предната седмица (на 27.04) отново всички от екипа на Xplora направихме 16 personalities. Съветвам ви да направите и вие теста – ще се опознаете. Ако сте го правили вече – проверете профила си, или просто почетете какво отново показва теста за вас. Имате изцяло нова ситуация и повод да осмислите силните страни на профила ви. Ето блог поста ми за ползата да опознаете профила си в детайли.

За мен

Бъди за Пример! Ментор.
Предприемач. Лектор. Преподавател.
Родител.

Запиши се за моя нюзлетър и получи топ 3 най-популярни статии от блога, а след това два пъти месечно един въпрос, една статия и една книга на темите от блога