Безплатен личностен тест – колко е важно да се опознаете и да можете да сте поне 37 пъти по-добри след година

Sep 24, 2019 | Личностно развитие, Екип, Лидерство, Методи и подходи, Принципи

Съдържание

Да познавате своя личностен профил е едно от най-добрите неща, които можете да направите за себе си, и за околните. Затова силно препоръчвам да си направите личностен тест и да качите нивото си като засилвате нещата, които ви идват “отръки” и внимавате за предизвикателствата на вашия профил. Ако ви препоръчвах платен тест – щях да ви дам money-back-guarantee за този съвет – както давам за книгите, които препоръчвам. Разбира се – пак с условието да го направите, да тествате и ако не работи – да ми споделите какво не е сработило. След което да приложите нещата, които съм ви посъветвал. И ако пак не сработи – купувам книгата в двоен размер на цената. Е, този личностен тест е безплатен, както и съветите, които ще получавате всеки месец.

Така че – гаранцията, като подход да задействам поведението на хората, не е нужна 🙂

Личностния профил или как да станем по-добър без резки движения?

Личностните тестове, като начин да се опознаете и да засилите силните си страни и да компенсирате за рисковете на тези страни, са нещо, което препоръчвам през последните няколко месеца на няколко събития, на които говорих – TEDx Stara Zagora, Първи Стъпки в Бизнеса на JCI Пловдив, Startup From the Bottom, Как да направим своя дигитален бранд на Carrer Show. Последно го препоръчах в 100% Будни – страхотно предване на БНТ – там споделих и примери как прилагам модела за себе си, но и в екипа.

Личностен профил и как да сме положително настроени

Препоръчвам ви за начало да си направите 16 personalities тест – това е безплатна и уникално полезна версия (дал съм линк на версията на български език) на известния личностен тест Myers-Briggs.

Съветвам ви да направите 16 personalities теста и да се регистрирате за ежемесечния им бюлетин. Да, ще попаднете във фунията им за продажби, но стойността, която ще получите от теста и от ежемесечните мейли си заслужава малко спам (а спамът е наистина малко). Този тест е надградена версия на Myers-Briggs – диополен тест, който по определени характеристики ви позволява да оцените в коя посока имате уклон. При мен има области, в които съм силно развит, и такива, в които съм по-балансиран: Extraverted – 83%, Observant – 77%, Feeling – 54%, Judging – 61%, Assertive – 85%

Защо да си направите този тест за личностен профил?

Защото е лесно

След около 12 минути ще видите колко точно ви е определил теста. И колко верни неща пише за вас – какво ви мотивира, какво ви демотивира. Какво цените и харесвате в отношенията. В приятелствата. В работата. Даже в сексуалните отношения.

Ще научите много за себе си като личност

Ще знаете кое ви кефи, кое ви е трудно – и ще можете да се фокусирате върху нещата, които ви кефят, или е най-вероятно да ви идват отръки 🙂 И за които ще запазите мотивация. Защото ще ви е по-лесно да ги правите, спрямо други неща и спрямо останалите хора, за които именно тези неща са трудни. Защо? Защото са близки до вашата идентичност. И ще знаете, че ако ще правите нещо, което не е вашия тип – ще трябва да вложите допълнителни усилия. В допълнение – ще знаете и минусите на вашия психологически профил. И какви грешки правите. И как, ако някой е в темата – може даже да ви манипулира.

Ще ви направи по-добри и ще ускори развитието ви

Колкото по-рано започнете да ползвате концепцията за личностни модели – толкова по-добри ще ставате. И ще ставате експоненциално по-добри – ще правите по-малко грешки, които ви свалят надолу, и ще качвате нивото все повече и повече. В Atomic Habits на James Clear един от най-въздействащите примери е именно как

ако всеки ден ставате с 1% по-добри – след една календарна година ще сте цели ТРИДЕСЕТ И СЕДЕМ ПЪТИ ПО-ДОБРИ.

Как прилагам подходите, описани от James Clear за навиците можете да намерите в този мой блог пост.

Хора, постигнали уникални неща, препоръчват да знаете какъв профил сте вие самите и хората около вас

В книгата Принципи на Рей Далио – най-универсалната книга за личностно развитие и за развитие на бизнес, на която съм попадал (и съм слушал над 12 пъти вече) – има цяла глава, посветена на познаването на вашия профил и на тези на хората от екипа ви. Рей Далио представя концепцията за това колко сме различни. И че трябва да го приемем. И след това да развиваме силните страни на всеки – нашите, на близките ни, на екипа ни. В книгата той показва с много примери как това се прилага за личния и за професионалния път.

И така – след като направите теста на 16 personalities ще разберете какъв профил сте. Аз съм консул според теста. И то Assertive Consul. Можете да прочете за консулите тук и да научите мнооого неща на едно място за 12% от хората по света 🙂

Но нека ви споделя кое е най-полезно за мен – всеки месец получавам от тази платформа уникален мейл за консулите в конкретна област. Какво правите в тази област. Кое е силната ви страна. И за какво да внимавате и как да го управлявате.

Нека ви споделя последният мейл, който получих. И ще разберете много от нещата, описани в принципите на този блог. Ще разберете защо толкова много говоря за екипа. Защо преподавам. И защо вярвам в екстремната отговорност – и действам според принципите на екстремната отговорност.

Какво ви съветвам да направите?

1. Да направите личностния тест и да се абонирате за месечния бюлетин за вашия профил

 • Така започва всичко 🙂
 • Така и ще получите мейл от 16 personalities с вашия личностен профил, защото се забравя колко процента сте в дадена област – а е важно да виждате през 5-6 месеца как се развивате и дали има някаква промяна. Типът ви може да се развива и даже променя според това, в каква среда сте – нова работа, нови роли и отговорности.
 • Когато направих подобен тест за конкретна ситуация  – диополен, т.е. класифициращ ни спрямо две крайности – ситуация, в която моят подход на емпатия и работа с хора не работи – тестът ме изкара най-рационалния човек на света и почти нулева емпатия. Защото го попълвах в контекст на място, където добавям стойност по друг начин. Да, в различни ситуации можем да се държим по различен начин.
 • Ето отново линк за безплатния личностен тест

2. Да четете месечния бюлетин от 16 personalities и да се наслаждавате да откривате себе си

 • Ще можете да засилвате нещата, които са ваша силна страна.
 • И да наблюдавате нещата за подобрение или посочени като рискови – отнема време да ги приемете. Затова просто се наблюдавайте в тези области

3. Тествайте да се развиете или да компенсирате за предизвикателствата, свързани с вашия профил

 • Аз например се научих, че мога да намаля значително случаите, в които някой се възползва от профила ми – като имам ясни граници за себе си какво бих направил, както и че поемането на даден ангажимент ще ми попречи да променя към по-добро много повече хора, и то мотивирани да станат по-добри.
 • И да показвам на манипулаторите – да, има и такива (колкото и 20 години от живота си да отказвах да приема, че има такива) – че разбирам, че се опитват да ме манипулират. Сега вече ми е лесно да казвам какво те трябва да направят, за да ми покажат, че наистина си заслужава да направя това, което те искат от мен.

Ето аз какво съм открил и надградил за себе си

През годините, даже още преди да разбера, че има толкова лесна версия за ползване версия на Myers-Briggs.

1. Силните ми страни

Научих в какво съм силен и се наслаждавам да засилвам тези си страни. Сред силните ми страни на база на психологическия профил са:

 • Наистина за мен яката работа е условие за успех
 • Винаги мога по-добре
 • Успехът на останалите и развитието на екипа са важни за мен
 • Прилагане  на екстремната отговорност

2. Всеки има своя личностен стил

 • Още преди години осъзнах, че понякога моят стил на яка работа не влияе добре на всички – за някои темпото ми беше много бързо и това водеше до стрес за тях. Показвах аз как правя нещата, как не ми тежи още нещо да направя. Но се оказа, че увличам някои хора, а за други – създавам стрес.
 • Оттогава се научих да не налагам моето темпо и да приемам “не” за отговор; да следя за обратна връзка; да имам измерител за това дали и какво другите са разбрали и правят.
 • Винаги да обяснявам защо правим нещо и какво искаме да постигнем, и да давам свободата на хората да избират своя подход.

3. Защо някои неща ми харесват повече и се научих да ги отстоявам.

 • Така ми се получават по-лесно нещата.
 • Ето ви един много конкретен пример – като профил в 16 personalities получих преди няколко месеца мейл, че харесвам много природата. Даааа!  Тогава осъзнах, че това е една от причините тренировките сред природата на лостовете с ластици да ми доставят най-голямо удоволствие, а залата – да кажем, не е моето основно място. Така след разговор с кондиционния ми треньор от BB Team “спазарих” да имам шест дни тренировки (не ми тежи, а той е супер доволен от броя тренировки), от които само два дни в залата (за да мога да се развивам и  с нещата, които само с тежести в зала мога оптимално да развия). Четири спрямо два дена от шест – перфектен баланс 🙂

4. Открих, че има неща, които ми се отдават супер естествено – като преподаването.

 • Все по-често търся възможности да го правя. И да ставам все по-добър в това да давам стойност на аудиторията.
 • Едно от нещата, което не осъзнавах, е защо ми е толкова лесно и ми се получава – защото, както пише и в описанието за консулите “скъсявам дистанцията и за мен е важно въвличането на хората”. 

5. Научих се как да улеснявам случването на нещата и за останалите профили хора:

 • Прилагам добри практики за развитие на правилни навици
 • Водя редовни обучения на екипа, раздавам бонбони за участие по време на лекции, давам money-back guarantee за студентите за препоръчаните от мен книги и т.н.

6. Научих се и как да управлявам едно от най-големите предизвикателства на Консулите – че искат да бъдат оценявани положително:

 • В момента имам едно от най-ценните ми умения – да търся и да осмислям обратната връзка. Да се радвам на всяка обратна връзка, в това число и негативна.
 • Отне ми години да мога да приемам правилно обратната връзка. Сега вече отчитам само обратна връзка, за която имам целия контекст – кой човек кога, къде, какво и защо харесва (или не харесва) нещо, което правя. Дали този човек е направил това, което съм го посъветвал или просто споделя мнение. Ако някой не е направил нещо, което съм го посъветвал – как мога да знам, че това, което го съветвам, не работи?
 • Научих се да залагам измерители за успех, които са правилните, спрямо целите, които съм си заложил и ситуацията, в която трябва да постигна тази цел.

7. И, да – научих се, че за да има полза от обратната връзка

Трябва да я интернализирам, т.е. да стане част от разбиранията ми и плановете за действие. За да мога да действам и да стана по-добър:

 • Защото обратната връзка по правилния начин, е само за това какво можеш в бъдеще да направиш по-добре или още по-добре. Затова например за студентите си в Софтуни в Marketing Fundamentals (тази година са 5 000 души) добавям нови и нови неща, защото там има много заети хора, както и хора, които не са свикнали да тестват и приложат знания – за да може тези знания да започнат да се превръщат в умения. Пътувах в рамките на един ден до Варна, за да водя лекция пред хора с интерес към предприемачество, и след това да направя workshop за нещата по Marketing Fundamentals, които са им сложни. И разбира се – да стартирам груповата динамика за учебния им процес 🙂 Правя опростени версии на лекциите за заетите хора, или тези с начин на учене под формата на силно структурирана и сбита информация. Но засилвам нещата, които вече съм валидирал, че работят – достатъчно на брой конкретни примери, гост лектори с техните детайлни примери, създаване на общност от помагащи си студенти, отворена комуникация с цел подобрение, надграждане на нивото на дадени знания в началото на всяка следваща лекция (когато всички имат една основа) и т.н. 

8. Винаги се замислям за таргет потребителите ми

 • Мисля за техните нужди да решат конкретни болки и да получат конкретни ползи. И как мога да намаля конкретна болка или да дам конкретна полза. Тип 0 или 1 – или си го направил, или не си (сетете се тук за съвета отгоре от бюлетина на 16 personalities –  смислени мерки за успех)
 • Научих се да слушам както моите promoters, така и моите detractors. Както ще видите – всеки бизнес, организация или човек – ако си върши добре работата в маркетинг в днешната дигитална ера – ще активира както своите  promoters, така и своите detractors. В книгата Маркетинг 4.0 на Котлър, в края на българското издание има 17 страници, написани от мен. Супер конкретно.
 • Можете да намерите повече за този аспект на съвременния маркетинг в книгата тук, както и в блога на Xplora 

9. Научих се за нещата, които ми е по-трудно да правя

 • Винаги трябва да знам защо искам да ги направя. И да си добавям награда, отговаряща на психологическия ми профил.
 • Ето и два примера от тази година – реших да се съглася да дам консултация на човек, за който знам, че трудно да бъде консултиран, както и да направя “сделка” с клиент, който не иска да плати, заради “спорта” да не плати. Просто им казвах – ето една кауза, в случая Един процент промяна. Просто дари, моля, колкото прецениш 🙂 Заслужаваше си 🙂 #ПредайНататък

Кой е вашият личностен профил?

Разбира се има и дрги възможни тествове. Лично аз препоръчвам HEXACO – най-детайлният тест, основан на т.нар. Big Big психологически характеристики, надграден и безплатен 🙂 Вторият е DISC. Какво можете да надградите след това – да направите и своя DISC профил (ако още не сте правили). И да разберете за своя управленски стил, както и за този на вашия шеф и членовете на вашия екип. В следваща статия ще ви разкажа за DISC модела и за най-добрия подкаст за мениджмънт, който съм открил, и от който  прилагам много от нещата от години.

Вие какъв профил сте? Всеки профил е як, а вашият – най-якият 🙂

За мен

Бъди за Пример! Ментор.
Предприемач. Лектор. Преподавател.
Родител.

Запиши се за моя нюзлетър и получи топ 3 най-популярни статии от блога, а след това два пъти месечно един въпрос, една статия и една книга на темите от блога