Подаръците, които си пожелавам за рождения ден? И почерпка за рождения ми ден и този на malchev.net

Feb 14, 2021 | Бъди за пример, Каузи, Предай нататък

Съдържание

Подаръци или почерпка? На 20.02 е двоен рожден ден – мой, и на блога malchev.net. Значи е време рожденикът да черпи. И то голяма почерпка. Обещавам да ви хареса, а ако искате да ми подарите нещо – ето какво и как. Светът се променя към по-добро с примера, който даваме. Готов ли си да действаме? Подарък за рождения ми ден, за рождения ден на malchev.net и почерпка от мен.

Как започна този блог?

Този блог е моят подарък за рождения ми ден на 20.02 преди 2 години. Подарък от екипа ми, и най-вече от Сашо, Снежи и Джули, за да мога по-лесно да споделям добри практики за лидерство, личностно развитие, маркетинг и родителство.

Този блог е и подарък и почерпка от мен за читателите. Споделям само проверени добри практики. Споделям нещата, които ме правят по-добър и по-успешен като родител, съпруг, преподавател, мениджър, собственик на бизнес.

Първият принцип на този блог? Бъди за пример.

Принципи на malchev.net

Заедно можем и правим света едно по-добро място. Благодаря на всички, които четат блога и прилагат съветите в него.

Най-доброто тепърва предстои 🙂

Рожденият ден е какъвто си го направим 🙂

Кой каза, че рожденият ден е само за подаръци? Рожденият ден е момент за много положителни емоции. Ето един от най-популярните постове в блога ми – топ 10 положителни емоции.

Топ 10 положителни емоции – доказани подходи да бъдете позитивни

Една от тях е да дам признание и да покажа възхищението и благодарността си (да, две от топ 10 положителни емоции) от друг човек с рожден ден на 20.02 – Емилия Вълкова, учител по немски в СМГ. Тя е един от учителите на големия ми син, Теди. За мен е чест и привилегия да посоча Емилия Вълкова сред хората, на които се възхищавам.

Един лидер се измерва по успехите, които осигурява за мисията на организацията и на екипа си – интервю с Георги Малчев

 Г-жа Вълкова се раздава – така, както може само един учител – време, внимание, отношение, опит.

Човек и учител за пример.

Така че подсказвам един от подаръците, които си пожелавам, а аз обещавам отлична почерпка за рождения ден – да зарадваш някой преподавател, който се е раздавал или се раздава – за теб, за детето ти, за учениците и студентите.

 

Преди почерпката – подаръците, които си пожелавам за рождения ден?

Какво бих си пожелал на база на личностния ми профил? Моят профил е да приемам, че от мен зависи да направя света по-добро място, и да давам признание на хората за усилията им.

Безплатен личностен тест – колко е важно да се опознаете и да можете да сте поне 37 пъти по-добри след година

Какво бих си пожелал на база на равносметката за 2020? Изминалата година не беше лесна. Но беше година, в която успяхме да сме за пример как можем да помогнем с предпазни средства на домове за възрастни хора, но и да подобрим средата на тези хора, които трябваше да са “заключени” по домовете.

Дарение предпазни облекла от Фондация Предай Натаатък за домове за възрастни хора

С личен поздрав с любима песен на всеки от възрастните рожденици, с почерпка от сладки неща, които рождениците могат да раздадат, и с беседки на безопасно в дворовете на домовете.

Подарък от един от домовете към екипа на Фондация Предай Нататък

Личен анализ и равносметка за 2020

Какво бих си пожелал като преподавател? Вече над 8 години преподавам маркетинг и реклама на бакалаври и магистри. Повече хора да предават знанията и уменията си. И да дават не просто знания, а отношение. И така да увличаме още повече хора. Знаеш ли какво ми каза ученичка 8 клас, която взех на автостоп от Севлиево с нейни съученици, когато я попитах по кои предмети и от кои преподаватели искат да учат? Отговори на секундата – от тези, на които им пука!

Какво бих си пожелал като ментор? Вярвам, че да си ментор означава да носиш отговорността да дадеш правилните съвети, за този човек да развие потенциала си. Защото този човек ти се е доверил. А ти вече имаш какво да предадеш като знания и умения.

Какво е да си ментор a.k.a. mentoring

Ето подаръците, без конкретен ред – надявам се да намериш своя подарък

Учител или преподавател

 • Зарадвай някой преподавател, който се е раздавал или се раздава – за теб, за детето ти, за учениците и студентите. Обади му се и сподели колко той или тя са променили живота ти, или този на близките ти.
 • Организирай класа и направете подарък – физически подарък и емоция. Няма да те учудя, че хората помнят Еха моментите. Направете с класа ти такъв и вие за преподавател.

Среща на вписка ми НПМГ математическа паралелка випуск 93 с две впечатляващи учителки по математика- Боянка Савова и Диана Раковска

Менторинг

 • Стани ментор към ABLE Mentor (можеш да заявиш до 19.02) или към друга платформа.
 • Стани ментор на избран от теб човек – просто избери някого, на когото знаеш, че ще си полезен.

Чест и привилегия да съм ментор на Камелия и на Милена

Дарете или помогнете за кауза

 • Можеш да дариш за фитнес площадката за общинския дом за възрастни хора в Добрич – 110 души на средна възраст 82 години. Това е текущата кауза на Фондация Предай Нататък, на която заедно с Ваня Ананиева сме съоснователи. Всяка дарена стотинка, извън таксата за финансов превод към фондацията, отива за дарения. С Ваня покриваме всеки друг разход лично, или чрез наши партньори.
 • Можеш да избереш да дариш и за някой от домовете, или за конкретно нещо – почистващи препарати, предпазни средства, спално бельо, …
 • И разбира се – да дариш или помогнеш на произволна избрана от теб кауза 🙂

Една от деветте беседки, които заедно подарихме през 2020 в общинските домове за възрастни хора

Защо си пожелавам тези подаръци?

Защото както знаеш – Добрият пример е заразителен. Но никога не е достатъчен. Важно е хората да действат. Както знаеш, щом четеш този блог – вярвам много в сентенцията “Едно е да го искаш, друго – да го можеш, а трето и четвърто – да го направиш”.

Добрият пример е заразителен. Но никога не е достатъчен.

Как ще почерпя за 46-тия ми рожден ден?

С много неща 🙂 Вече подарих, с подкрепата и на някои от вас, достъп до Storytel на 55 ученици в последните класове на училището и които участват в програмата ABLE Mentor. 

Какво е да си лидер – в живота, в работата, в обществото

Но за теб и за всички читателите съм предвидил още подаръци. Просто сподели как си направил света едно по-добро място. И тагни страницата и сложеи хаштаг #БъдиЗаПример. Или ми разкажи на [email protected] как си направил света едно по-добро място.

На 28.02 ще изтегля на томболен принцип и ще почерпя (като рожденик) с:

 • Менторинг – на трима от вас ще подаря два пъти по половин час менторинг. За вас, или на човек по ваш избор
 • Книгата Лидерство: Стратегия и тактики на Джоко Уилинк – на трима от вас ще подаря с лично посвещение една от най-добрите и приложими книги за лидерство
 • Книгата Приятел за цели на Иван Цукев и Николай Трифонов – на трима от вас ще подаря с лично посвещение една от най-добрите и приложими книги за планиране на личностното развитие. В статията за планиране на 2021 година съм отделим специално внимание колко приложима е книгата
 • Лидери за ново начало на Жюстин Томс и приятели – на трима от вас ще подаря с лично посвещение една наскоро излязла, но вече любима книга за лидерство

Време е за подаръци. И за почерпка 🙂 Ако се запишеш за имейл бюлетина на блога – ще получаваш в пощата си по един важен въпрос, придружен от статия, и от препоръчана книга 🙂

 

За мен

Бъди за Пример! Ментор.
Предприемач. Лектор. Преподавател.
Родител.

Запиши се за моя нюзлетър и получи топ 3 най-популярни статии от блога, а след това два пъти месечно един въпрос, една статия и една книга на темите от блога