Принципи на malchev.net

Feb 17, 2019 | Подходи. Модели., Принципи

Съдържание

Или кои са правилата, които следвам?

Бъди за пример. Светът се променя от примера ни, не от мнението ни. Носим екстремна отговорност за резултата от действията и бездействията си. Ако и вие мислите така (или пък ви е интересно какво мисли и пише човек, който мисли така) – значи този блог ще ви е интересен.

Сигурно сте ме чували да казвам, или сте прочели – вярвам в това, че трябва да имаме правилните принципи и да прилагаме правилните системи.

Какво са принципите и системите?

Това, което сме. Това, което ако променим – ще изгубим себе си. Какво са системите? Сбор от подходи, методи, типове действия, които видимо работят за нас – приближават до това, което искаме да бъдем и които ни правят щастливи. Това не означава, че цели, вместо системи са лошо нещо.

Просто системата е “жив” организъм, който се развива, но крайната му цел е вие да сте успешни. И то дългосрочно успешни. И щастливи.

Целта е по-скоро морков, който сте решили, че ви трябва да съществува – с конкретен вкус, големина и трудност да го стигнете.

Просто съм се убедил, че истинското щастие, разумният баланс, дългосрочният успех, правилните действия са налице:

  • когато имаме принципи, които ни помагат да вземаме правилните решения. И постоянно проверяваме принципите ни спрямо реалността около нас
  • когато избраните от нас системи са приложими и работещи за нас. Тогава можем да ги подобряваме и развиваме. Или да добавяме нови

Какви принципи ще можете да намерите в моя блог?

Когато имаме принципи – те ни помагат да вземаме правилните решения. И разбира се – постоянно проверяваме принципите ни спрямо реалността около нас:

Бъди за пример

Или си или не си. Опитай се да вдигнеш лист хартия. Но само се опитай – няма да успееш. Или ще вдигнеш този лист хартия, или няма. “0” или “1”. Или си за пример или не си. Неслучайно слоганът на този блог е “Бъди за пример”. Светът се променя от примера ни, не от мнението ни 🙂

Екстремна отговорност

Носиш пълна отговорност за резултата от действията си, и от бездействията си. Когато Стойне Василев попита “За вас какво е предприемачеството” – моят отговор беше “Отговорност” – към екипа, към клиенти, към партньори. Докато чета книги за лидерство – думата отговорност е тази, която ме “докосва”. Като вземам решение за екипа, за студентите, за семейството – знам, че нося екстремната отговорност – без каквито и да е условности. Затова ще намерите много неща на тема анализ, планиране, комуникации, действие, обратна връзка в системите и подходите, които прилагам.

“Земя на хората” 

Както посочва Екзюпери в книгата си. Както наскоро ми каза човек, който се озадачи защо не се ядосвам на дадено поведение на дадени хора – “Ти наистина обичаш хората”. Да! Възхищавам се и съм длъжник на хората, които носят стойност на други хора. Хора, на които им “пука”.

Информацията в контекст те прави успешен

Всеки иска да е успешен. Като решиш какво за теб е да си успешен – ще знаеш и каква информация ти трябва. Когато се натрупа критична маса от такава информация – явно правиш нещата по по-правилния за теб начин.

Не се вземай прекалено насериозно

Никой не ти е длъжен. Светът оптимизира за “общото” – не мен, теб или някой друг. Никога не знаеш кой каква битка води в живота си. Най-вероятно няма и да разбереш. Ако нещо “работи” за някого – не го разваляй. Някой не те ли пита за съвет – не му давай. Ако някой не те хареса – има пълното основание за това. Не си се справил – не си! И носиш пълната отговорност другия път да се справиш по-добре.

Мениджмънтът е бавен, методичен и скучен

Ако управляваш, ако си мениджър – трябва да правиш правилните неща. Методично. Плавно. Ако се справяш добре – на моменти ще става и скучно.

Без екип ще си “моуст тайм люн”

Хората са различни. И това е страхотно, защото се допълват. А заедно можете да постигнете уникални неща. Тогава няма начин и да ти стане скучно.

Консистентността “бие” всичко друго

Всеки търси модела на поведение, обяснението, потвърждението. Само ако си консистентен в принципите си може да постигаш резултати.

Кои са основните системи, които прилагам?

Ще можете да четете както защо съм ги избрал, как съм ги тествал и валидирал, така и как ги надграждам. И как след това те преминават в подходи, които постоянно мога да тествам, променям, изграждам.

И да се наслаждавам както на процеса, така и на резултата.

Понякога е трудно да се каже дали нещо е система или подход, или даже не е следствие от даден принцип – при мен водещо винаги е практичността и човешкият аспект, не терминологията 🙂 :

Смисълът на всяка комуникация е крайният резултат, който комуникацията ще постигне

Нося пълната отговорност да осмисля какво е постижимо, дали искам да го постигна без да наруша принципите си, и да избера правилния подход. Като през цялото време съм гъвкав за обратната връзка за резултата от комуникацията

Никога действие, особено ако не ми е харесал крайният резултат, без последващ и то необвинителен анализ

Грешки няма, има само обратна връзка. Миналото не може да се върне. Виж за бъдещето – отговорност нося само аз.

Винаги тренирам поне два пъти в дадена седмица

В идеалните и 6 пъти – за мен спортът е вид активна медитация. Помага ми да намаля стреса, така и чисто физически да си осигуря тонус и ендорфини. И … виж следващата точка 🙂

Георги Малчев и Теди Малчев след тренировка на плажа

Винаги се предизвиквам

Сам избирам предизвикателствата си. И изпитвам удовлетворение от пътя, както и от крайния резултат, така и какво съм научил за себе си и за света.

Създавам си рутина за важните неща

Периодично добавям нова и нова рутина, и премахвам ненужните вече.

Опознал съм се как научавам

Затова работя,  докато усвоя дадено знание или умение. Като разбера – тествам, осмислям, правя пак, проследявам, подобрявам. И след това го надграждам.

N.B. Ще намерите неща, които са основополагащи в НЛП (невро-лингвистично програмиране) – не съм ходил на НЛП курсове, но много неща определено са приложими 🙂

N.B. Ще намерите много принципи от Extreme Ownership на Jocko Willink. Ще разберете защо 🙂

И трето – за щастие 🙂 N.B. Ще намерите и много принципи и подходи от Импровизационния театър (Improv Theater) – защото там е като в живота – без принципи става “мазало” и нито вие, нито колегите ви, нито треньорът ви, а особено публиката са доволни. И обратното – всички сте доволни, когато прилагате умело принципите и точните подходи, и ставате все по-добри с всяка “игра”.

За мен

Бъди за Пример! Ментор.
Предприемач. Лектор. Преподавател.
Родител.

Запиши се за моя нюзлетър и получи топ 3 най-популярни статии от блога, а след това два пъти месечно един въпрос, една статия и една книга на темите от блога