Топ 10 положителни емоции – доказани подходи да бъдете позитивни

Jan 22, 2021 | Личностно развитие, Принципи

Съдържание

Tрудно ли е да си с позитивни емоции 🤩? Чудил ли се кои 🤔 са топ 10 позитивни емоции? Според мен не е никак трудно 🤝 да сме положително настроени, а ето и как новата година да е една много положителна година 💞 за всеки от нас, близките ни, екипа ни . В тази кратка статия в категория Личностно развитие ще ти разкажа за топ 10 позитивни емоции, как да измериш колко положително си настроен, и какво да направиш 🙏🏻 ако си стресиран или изпитваш негативни емоции. Накрая има тест, на който оше на 3 въпрос ставаш много по-положително насторен 🥰 .

И така – ето топ 10 позитивни емоции, описани в любима моя книга на Даниел Пинк, за която ще разкажа в бъдещ пост. Няма градация на емоциите в топ 10, използвал съм последователността от книгата 🙂

За начало – как да управляваш системно емоциите

Ако мислиш, че е трудно да управляваш емоциите – всъщност не е трудно. Изградени сме от навици. Навиците определят какво правим. Какво правим в крайна сметка е какви сме, а не какви искаме да бъдем. Добрите навици ни доближават до желаната ни идентичност. Ето откъде да започнеш- с безпристрастна оценка на навиците си 🙂

Как да проследим и оценим добри или лоши навици?

Изгради си навик да си позитивно настроен, но и да спираш негативните емоции в зародиш.

Топ 10 позитивни емоции

Лично аз бих започнал с Любов, но не се разочаровай – ще намериш Любов сред топ 10 позитивни емоции.

1. Радост

Много от нас приравняват позитивните емоции на радостта. А тя е само една от топ 10. Аз се радвам, когато давам стойност на останалите хора – като родител, преподавател, мениджър. Но даването на стойност ми дава и много от останалите 10 позитивни емоции.

Georgi Malchev as Keynote Speaker

2. Благодарност

Да сме благодарни е нещо, което ни учат в много от книгите, но и разбира се – много от коучовете, реално добавящи стойност или повърхностни. За мен благодарността трябва да е истинска – към учителя на децата ми, към шофьора в градския транспорт, към компанията, изградила фитнес площадката, на която тренирам. Благодарността е конкретно действие – като това да организираш класа си и да подариш нещо запомнящо се на класната си.

3. Спокойствие

Да си спокоен в хаотични времена е страхотно. Да си спокоен, когато носиш отговорност за близките си и за екипа си – безценно. Научил съм се да се наслаждавам на спокойствието. И да действам, за да осигуря спокойствие на близките и екипа ми.

Ето пример как можем да имаме положителна емоция даже в спешното отделение на Пирогов.

За рапорта – цялата история на отношенията ни с някого.

4. Интерес

Ако ни е интересно – времето минава неусетно. Събуждаме се рано или заспиваме трудно. Заради положителната емоция. Всяко ново нещо, което уча ми е интересно. А ако се случва да спра с някой положителен за мен навик – то е защото вече не ми е интересен. Ето как следя да не се откажа от добър за мен навик, както и как добавям интересни за мен навици.

Как се изграждат добри навици

5. Надежда

Не всичко се случва както искаме, или както сме го планирали. Но надеждата е това, което ни кара да действаме – че нещата ще са по-добри. Благодарение на действията ни. Вижте задължително и статията как да се преборите с негативните емоции, защото нагласата, под формата на надежда и действия, е това, което променя негативната ситуация.

Надеждата да направиш нещо по-добро за себе си, за близките си, за важните за теб хора е ключова – губим надежда именно когато не виждаме как можем да променим текущата ситуация.

Препоръчвам ти статията за Извиненията и самозаблудата – говорих по тази тема на над 150 учители и директори на училища от цяла България през октовмри 2022. Това са хората, които са се посветили на това да развиват децата и тийнейджърите.

За извиненията и самозаблудата

6. Гордост

Тук разбира се говорим за положителната гордост, не тази, която увеличава егото ни за сметка на други хора. Да сме горди от постиженията на близките ни, екипа ни, и самите нас – означава, че се е случило нещо значимо. Ето нещо, с което се гордея – че мога да препоръчвам стойностни книги. И да увличам хора като мен да даряват и да правят света едно по-добро място – в случая да помогнат на 55 ученици в последните два класа да се развият като лидери.

Какво е да си лидер – в живота, в работата, в обществото

Повод за гордост за мен например е да бъда избран да водя откриващата лекция на Mentor the Young, където над 300 ментори и младежи полагат усилия да станат по-добри.

Georgi_Malchev_Lecturer_MentortheYoung

7. Забавление

И тук имам предвид положително забавление – такова, което ни доближава до идентичността ни. Да се забавляваме истински.

С близки хора. И те да се забавляват заедно с нас.

Екипът на Xplora BG се готви за Legion Run

Или с готини хора на яко събитие 🙂

8. Вдъхновение

Винаги съм усещал вдъхновение.

Георги Малчев и Ваня Ананиева на инициативата Предай нататък

Вдъхновявам се от много неща – да помагам на хората, да преподавам, да съм ментор.

Какво е да си ментор a.k.a. mentoring

Много харесвам природата. Това е много свързано с профила ми – преди да се опозная и да прочета повече за профила ми беше трудно да осмисля различните неща, които ме вдъхновяват. Сега знам много повече защо да съм на отговорни позиции – управител, мениджър, преподавател, лектор ме вдъхновява. Както и защо природата е нещо толкова вдъхновяващо за мен – мога да тренирам много на открито, но фитнес залата не ме вдъхновява. Обичам да слушам птички и ромолене на поточе – както в реалния свят, така и като звуков фон, който си пускам от телефона, докато чета.

Безплатен личностен тест – колко е важно да се опознаете и да можете да сте поне 37 пъти по-добри след година

9. Възхищение

Възхищавам се на хората, които са направили усилие и са за пример. Можеш да намериш тук някои от българите, на които се възхищавам. Ще видиш, че отново говорим за действия. Много действие, които са направили този човек достоен за възхищение. Личностното развитие според мен винаги минава през това да знаем на кого и за какво се възхищаваме,

10. Любов

Любов …

Положително настроен ли съм с тези топ 10 емоции?

Ако се чудиш дали си положително настроен или пък усетиш, че по-скоро си негативно настроен – ето сайтът, в който можеш да провериш . И да разбереш как се определя дали в момента си с позитивна или негативна нагласа. И ако си като мен – бързо да се пренастроиш позитивно 🙂 Много рядко не съм в положително настроение – но все пак се случва веднъж на няколко месеца. Като стартирам този тест – на третия до четвъртъия въпрос вече съм положително настроен 🤩

А какво да правим ако ни “удари камион”?

А ако нещата изглеждат трайно зле – все пак се случва “да ни удари камион” под формата на някаква негативна новина – ето проверени хакове как да подходиш.

Какво да правим ако сме стресирани и нещата изглеждат трайно зле?

За финал – равносметка с позитивна нагласа

За финал ти споделям как можеш да правиш своята годишна равносметка и колко много положителни емоции ще откриеш като я правиш. Личностното развитие винаги включа равносметка, А аз те съветвам да си с позитивна награса, когато правиш тази равносметка 🙂

Равносметка за годината. След това идва целеполагането.

Пожелавам ви много позитивна 2021 🙂

За мен

Бъди за Пример! Ментор.
Предприемач. Лектор. Преподавател.
Родител.

Запиши се за моя нюзлетър и получи топ 3 най-популярни статии от блога, а след това два пъти месечно един въпрос, една статия и една книга на темите от блога