Топ 10 положителни емоции – бъдете позитивни през 2021

Jan 22, 2021 | Личностно развитие, Принципи

Tрудно ли е да си позитивен? Чудили ли сте се кои са топ 10 позитивни емоции? Според мен не е никак трудно, а ето и как 2021 да е една много позитивна година за вас, близките ви, екипа ви. В тази кратка статия в категория Личностно развитие ще ви разкажа за топ 10 позитивни емоции, как да измерите колко положително сте настроени, и какво да направите ако сте стресирани или изпитвате негативни емоции.

И така ето топ 10 позитивни емоции, описани в любима моя книга на Даниел Пинк, за която ще разкажа в бъдещ пост. Няма градация на емоциите в топ 10, използвал съм последователността от книгата 🙂

За начало – как да управлявате системно емоциите

Ако мислите, че е трудно да управлявате емоциите – не е трудно. Изградени сме от навици. Навиците определят какво правим. Какво правим в крайна сметка е какви сме, а не какви искаме да бъдем. Добрите навици ни доближават до желаната ни идентичност. Ето откъде да започнете – с безпристрастна оценка на навиците си 🙂

Как да проследим и оценим добри или лоши навици?

Изградете навик да сте позитивни и да спирате негативните емоции в зародиш.

Топ 10 позитивни емоции

Лично аз бих започнал с Любов, но не се разочаровайте – ще намерите Любов сред топ 10 позитивни емоции.

1. Радост

Много от нас приравняват позитивните емоции на радостта. А тя е само една от топ 10. Аз се радвам, когато давам стойност на останалите хора – като родител, преподавател, мениджър. Но даването на стойност ми дава и много от останалите 10 позитивни емоции.

Georgi Malchev as Keynote Speaker

2. Благодарност

Да сме благодарни е нещо, което ни учат в много от книгите, но и разбира се – много от коучовете, реално добавящи стойност или повърхностни. За мен благодарността трябва да е истинска – към учителя на децата ми, към шофьора в градския транспорт, към компанията, изградила фитнес площадката, на която тренирам. Благодарността е конкретно действие – като това да организирате класа си и да подарите нещо страхотно на класната ви.

3. Спокойствие

Да си спокоен в хаотични времена е страхотно. Да си спокоен, когато носиш отговорност за близките си и за екипа си – безценно. Научил съм се да се наслаждавам на спокойствието. И да действам да осигуря спокойствие на близките и екипа ми.

Ето пример как можем да имаме положителна емоция даже в спешното отделение на Пирогов.

За рапорта – цялата история на отношенията ни с някого.

4. Интерес

Ако ни е интересно – времето минава неусетно. Събуждаме се рано или заспиваме трудно. Заради положителната емоция. Всяко ново нещо, което уча ми е интересно. А ако се случва да спра с някой положителен за мен навик – то е защото вече не ми е интересен. Ето как следя да не се откажа от добър за мен навик, както и как добавям интересни за мен навици.

Как се изграждат добри навици

5. Надежда

Не всичко се случва както искаме, или както сме го планирали. Но надеждата е това, което ни кара да действаме – че нещата ще се по-добри. Благодарение на действията ни. Вижте задължително и статията как да се преборите с негативните емоции, защото нагласата, под формата на надежда и действия, е това, което променя негативната ситуация.

6. Гордост

Тук разбира се говорим за положителната гордост, не тази, която увеличава егото ни за сметка на други хора. Да сме горди от постиженията на близките ни, екипа ни, и самите нас – означава, че се е случило нещо значимо. Ето нещо, с което се гордея – че мога да препоръчвам стойностни книги. И да увличам хора като мен да даряват и да правят света едно по-добро място – в случая да помогнат на 55 ученици в последните два класа да се развият като лидери.

Какво е да си лидер – в живота, в работата, в обществото

7. Забавление

И тук имам предвид положително забавление – такова, което ни доближава до идентичността ни. Да с забавляваме истински.

С близки хора. И те да се забавляват заедно с нас.

Екипът на Xplora BG се готви за Legion Run

Или с готини хора на яко събитие 🙂

8. Вдъхновение

Винаги съм усещал вдъхновение.

Георги Малчев и Ваня Ананиева на инициативата Предай нататък

Вдъхновявам се от много неща – да помагам на хората, да преподавам, да съм ментор.

Какво е да си ментор a.k.a. mentoring

Много харесвам природата. Това е много свързано с профила ми – преди да се опозная и да прочета повече за профила ми беше трудно да осмисля различните неща, които ме вдъхновяват. Сега знам много повече защо да съм на отговорни позиции – управител, мениджър, преподавател, лектор ме вдъхновява. Както и защо природата е нещо толкова вдъхновяващо за мен – мога да тренирам много на открито, но фитнес залата не ме вдъхновява. Обичам да слушам птички и ромолене на поточе – както в реалния свят, така и като звуков фон, който си пускам от телефона, докато чета.

Безплатен личностен тест – колко е важно да се опознаете и да можете да сте поне 37 пъти по-добри след година

9. Възхищение

Възхищавам се на хората, които са направили усилие и са за пример. Можете да намерите тук някои от българите, на които се възхищавам. Ще видите, че отново говорим за действия. Много действие, които са направили този човек достоен за възхищение. Личностното развитие според мен винаги минава през това да знаем на кого и за какво се възхищаваме,

10. Любов

Любов …

Позитивен ли съм с тези топ 10 емоции?

Ако се чудите дали сте положително настроени или усетите, че сте по-скоро негативно настроени – ето сайтът, в който можете да проверите . И да разберете как се определя дали в момента сте с позитивна или негативна нагласа. И ако сте като мен – бързо да се пренастроите позитивно 🙂

А какво да правим ако ни “удари камион”?

А ако нещата изглеждат трайно зле – все пак се случва “да ни удари камион” под формата на някаква негативна новина – ето проверени хакове как да подходите.

Какво да правим ако сме стресирани и нещата изглеждат трайно зле?

За финал – равносметка с позитивна нагласа

За финал ви споделям как можете да правите своята годишна равносметка и колко много положителни емоции ще откриете като я правите. Личностното развитие винаги включа равносметка, А аз ви съветвам да сте позитивни, когато правите тази равносметка 🙂

Равносметка 2020. След това идва целеполагането.

Пожелавам ви много позитивна 2021 🙂

За мен

Бъди за Пример! Ментор.
Предприемач. Лектор. Преподавател.
Родител.

Запиши се за моя нюзлетър и получи топ 3 най-популярни статии от блога, а след това два пъти месечно един въпрос, една статия и една книга на темите от блога