Тренирам мозъка си, но всъщност изкривявам реалността

May 31, 2021 | Знания, Личностно развитие

Съдържание

От години тренирам – не само тялото 💪, но и мозъка си 🧠. Но по-важното е, че развивам уменията си да се развивам, и свързаните с това навици. Един от основните подходи за трениране на мозъка чрез развитие на когнитивните ни умения са приложенията 📱 за brain training, а моето любимо е Lumosity. Ще ти представя в този блог пост:

 • защо е важно да тренираш мозъка си 🧠
 • как това ще повлияе на цялостното ти развитие 👏
 • моите хакове за навици да тренирам мозъка си 🎯
 • стъпките, които ти препоръчвам 👣
 • за финал – работят ли наистина тези приложения за развитие на когнитивните ни умения 🤳

Известно е, че с годините започваме 1️⃣ да губим гъвкавостта на мозъка ни и 2️⃣ намалява качеството на краткосрочната ни памет. А 3️⃣ способността за концентрацията е нещо, с което се борим през целия ни живот, и особено в днешната дигитална ера на постоянни възможности и поводи да не сме фокусирани. 

С това се променя реалността ни:

 • това, което ние възприемаме от света около нас 👀
 • как го осмисляме 🤖
 • как реагираме 👍
 • как интернализираме случващото се около нас 😎 

Областите, в които развивам уменията си

За мен подобен подход е ключов като работещ в дигиталния маркетинг (управляващ съдружник в една от големите дигитални агенции) умението да осмислям информация, да виждам по-голяма картина, да се абстрахирам от информационен шум, да съм гъвкав в моделите, които прилагам. Помага ми като преподавател и като тренираш импровизационен театър.

Разбира се – децата ми също ползват brain trainging приложението. И даже са за пример за мен и за колегите ми от университета – тук Коко е на 5 години, а сега вече е на 11. Досещаш се, че моя отговорност е Коко да развива не само когнитивните си умения, но това е тема на други блог постове 🙂

Можем ли да изкривим реалността, тренирайки мозъка ни?

Който е гледал филма Високо напрежение (Limitless) – не може да не се е замислил какво би било ако наистина може да ползва магическо хапче. Което като на филма вземаме и ставаме много по-умни, по-бързо мислещи, запомнящи в пъти повече, много по-гъвкави в решенията ни. Тогава светът около нас сякаш се движи бааааавно 🦥, защото ние в пъти по-бързо събираме 🐜 и осмиляме информацията 🐬, преценяваме възможностите 🦉, вземаме решения 👏.

Сега ако се замислиш – реалността е една и съща, разликата е как ние я възприемаме. И как ще я възприемаме след седмица или година.

От този блог пост можеш да видиш как ако ставаме с 1% по-добри всеки ден след една година можем да сме 37 пъти по-добри. Факт е, че не можем да ставаме с 1% по-добри във всяка една област. Кои области ще избереш, но най-важното ще полагаш реални усилия, зависи от човека, който ви се усмихва всяка сутрин в огледалото 🙂

Защо е важно да тренираме мозъка си?

Мозъкът ни се променя през годините 👶👦👨🧔👨‍🦳 . В посока това, което му показваме, че е важно. Може да е в посока запомняне на сложни карти , както показват изследванията на шофьори на такси в Лондон. Може да е в посока бързи автоматизирани реакции за преценка на ситуацията и за действия, както е при пожарникарите и специалните части. Или в посока скролване още и още, и после бързо изчистване на всякаква информация 🙂

Мозъкът ни е създаден да се адаптира. Мускулите ни – също. В зависимост от типа натоварване те се развиват или остават във форма. Могат да станат и да бъдат по-издържливи.

Искаш нагледен пример? Децата 👧 са доказано по-добри от нас възрастните в brain игрите за краткосрочна памет. В същото време с напредването на възрастта имаме области, които ни идват много по-отръки – судоку, откриване на общи и по-сложни взаимовръзки, планиране и т.н.

Brain training приложенията

От над 8 години ползвам приложения за трениране на мозъка, като любимото ми е Lumosity, като съм тествал Elevate и Movado. 

Най-хубавото на това приложение е, че:

 • Има безплатна версия, и ако искаш можеш да вземеш изгодно платена версия, а ако много ти хареса – можеш като мен да си вземеш и семейна версия за една или две години
 • Има различни области за трениране – памет, внимание, решаване на по-сложни задания, гъвкавост, скорост, математика, езикови умения
 • Виждаш напредъка си в отделни области
 • Можеш да настройваш любими игри, но и да поискаш от приложението по-сложни игри спрямо твоя когнитивен профил 
 • Ще започнеш да следиш кога колко са добри когнитивните ти способности – отпочиналост, часове сън, настроение

Има нещо, което много ми харесва в приложението – това, че ми дава по 5 игри за деня и ми подсказва, че говорим за тренировка 🏃‍♂️, а не за състезание 👍

Навиците и мета навиците

Знаеш, че в този блог много пиша за навици – ето няколко избрани за теб:

 • как сме изтъкани 🪢 от навици, защо са важни и как те ни доближават до желаната от нас идентичност
 • Как е важно да наблюдаваме 👀 навиците си и да ги оценяваме безпристрастно – повече в този блог пост
 • Как да развием положителни 💋 навици – повече в този блог пост
 • Как да “изчистим” вредни 🍭 за нас навици спрямо желаната от нас идентичност

Защо е добре да развиваме навика да тренираме мозъка си?

Първо, защото е отличен навик – отделяме време да поддържаме мозъка ни във форма, както и да го тренираме да става по-добър.

Второ – защото е мета навик, т.е. навик, който влияе на навиците ни. С навикът да тренираме мозъка с приложения като Lumosity развиваме навиците ни:

 • Да тренираме 🏃🏼‍♀️
 • Да следим напредъка ни 
 • Да следим кога и какво ни влияе на фокуса, паметта, гъвкавостта 

Ако искаш да прочетеш детайлно за четирите елемента на всеки навик, но и за метанавиците, които инициативата Капачки за бъдеще развива – тази статия ще ти хареса.

Капачки за бъдеще – поглед почти отвътре.

Хаковете ми как да тренираш мозъка си

Разделил съм хаковете в три области – как да не отлагаме, как да ни е лесно и приятно, и как да разбрираме, че ставаме по-добри. Това е и моделът, по който формираме, развиваме и запазваме голяма част от навиците ни.

1. Как да не отлагаме тренировката за мозъка

 • Най-лесно е ако ползваме модела на ясен старт на навика, който е тип 0 или 1. В моя случай това е влизането в офиса, след като полея растенията и си направя кафе.
 • Приложението предвижда 5 игри на ден – имам опция да избирам класически, любими и разбира се – такива, в които не съм толкова добър.
 • По време на следобедната ми почивка, и следобедно кафе – винаги проверявам дали не съм пропуснал да направя Lumosity, а ако съм – стартирам някоя любима игра като “влакчетата” – там рекордът ми е 57 влачкета. Опитай и ще видиш, че не е лесно 🙂

2. Как да ни е лесно и приятно

 • За мен това е “моето време” – моментът, в който правя нещо добро за мен
 • В голяма част от случаите избирам предложението за класическа тренировка – оставям алгоритъмът да избере комбинацията. В повече случаи са три от видимо любимите ми, и една или две са не от толкова силните ми
 • Правя habit stacking с неща, които обичам да правя – да пия току-що направено кафе, и да се грижа за растенията в офис
Трениране на мозъка рано сутрин в почивните дни

Трениране на мозъка рано сутрин в почивните дни

 • Ако си като мен – пробвай дали няма да ти достави удоволствие в края на деня, когато си най-изморен – тогава да направиш няколко игри. Не, не постигам топ резултат на играта, но изпитвам удоволствието, че аз съм взел решението да тренирам още малко и да мозъкът ми да “заякне” 
Да тренираме мозъка, когато е най-изморен

Да тренираме мозъка, когато е най-изморен

3. Как да разбираме, че ставаме по-добри

 • Най-лесно е като гледаме напредъка ни в съответната игра
 • Да следим областите, в които сме добри и в които не сме толкова добри. И да развиваме и двете 🙂

Една игра, която ми е трудна – три вида багажи, които събираш по етажите и доставяш само ако имаш точните за етажа

 • Като гледам как съм спрямо другите хора, но и като гледам като хората от кои професии съм, и съответно как съм спрямо тях

Как те съветвам да ползваш приложението Lumosity

1. Задължително започни с безплатната версия

Наслади се да обучиш алгоритъма в кои области си силен и кои не ти се отдават толкова много. Да, ще имаш ограничение за 5 игри на ден, но пък – от гледна точка на игровизациите – това даже ще те мотивира. В този блог пост можеш да видиш колко важно нещо са игровизациите в промяната на поведнието ни. Ще намериш и “игра”, която да създадеш сам и да покажеш кой командва – като решиш кога и за колко време да увиеш лейкопласт или тиксо около палеца на основната си ръка.

2. Месечен абонамент

След това, ако ти хареса, и ако искаш да играеш повече игри и по-често – можеш да си вземеш месечен достъп за под 10 лева на месец.

3. Годишен или двугодишен абонамент. Семеен пакет от 5 достъпа.

Аз съм, както се досещаш, т.нар. Power user, т.е. ползвам много приложението. Затова съм си взел двугодишен семеен пакет. Мога аз да играя всички игри, имам всички статистики, и мога да давам пълен достъп на още 4 мои приятели.

Понеже сигурно знаеш, че се занимавам с маркетинг, и много говоря за сигналите, които даваме в дигитална среда – ако искаш да получиш отстъпка от 20 до 30% – дай сигнали, че ти е интересно, но не купувай приложението или не удължавай месечния си абонамент. Въпрос на малко време е да получиш оферта за отстъпка в годишния и в семейния план 🙂

А ето и как увличам екипа ми, студентите ми, ученици и познати

Вече видя как синът ми играе на Lumosity и впечатлява възрастните колко е добър. А какво по-мотивиращо за едно дете 🙂

Ето пример и с екипа ми.

Ето още един пример – с моите студенти.

И последният пример – с ученици 🙂 Като на няколко подарих месечен достъп до Lumosity.

Наистина ли помагат приложения за трениране на мозъка?

Нормално е да се чудим дали и как подобни приложения помагат. Има значителна дискусия – както сред потребителители, така и в научната общност. Според мен важното е всеки да тества и прецени лично. И да гледа на brain apps като на тренировка и като на мета навик да развива навиците си.

Ето какво написа Светлин Наков, един от създателите на Softuni, по темата.

Работят ли приложенията за трениране на мозъка

Дали работят brain training приложенията?

Аз мога да потвърдя, че приложението помага – веднъж за мета навиците ни, и след това за когнитивните ни умения. На база на опита ми, и този на синовете ми. Ако все пак имаш интерес – можеш да потърсиш мнения и отзиви. Има специален сайт, където темата е детайлно разгледана, и две писма от над 70 учени – за и против. Във всяко от писмата ще откриете, че има много условности. А аз от писмата се убедих, че от ключово значение са усилията, които полагаме във важните за нас области 🙂

И да не мислим, че има “вълшебно хапче”

Лично на мен ми беше много интересно едно проучване – как не е имало промени в когнитивните умения на студенти от два от най-титулуваните университети в САЩ, а и в световен мащаб. Много бих се учудил ако тези “топ атлети” в областта на когнитивните умения могат да имат значителен резултат от каквото и да е мобилно приложение, особено от такова, което струва . Тези “топ мозъчни атлети” вече имат нужните навици и мета навици и неслучайно са сред топ 1% в световен мащаб.

Лично аз си пожелавам аз, синовете ми, екипа ми, приятелите ми и те да достигнат ниво да нямат нужда от допълнителна тренировка на мозъка си 🙂 Защото ще означава, че имат едни от най-добрите навици по отношение на когнитивните си умения, и отлични мета навици за навиците си.

И така – нека “изкривим” реалността с нещо, което зависи само от нас

Пожелавам ти да “изкривиш” реалността като:

 • направиш навик да тренираш мозъка си
 • подобряваш когнитивните си умения
 • надграждаш мета навика да развиваш навиците си
 • се предизвикваш в области, в които не си толкова добър(а)

За мен

Бъди за Пример! Ментор.
Предприемач. Лектор. Преподавател.
Родител.

Запиши се за моя нюзлетър и получи топ 3 най-популярни статии от блога, а след това два пъти месечно един въпрос, една статия и една книга на темите от блога