Какво се случва с нашата реалност в света на дигиталните комуникации?

Feb 19, 2019 | Изяви, Книги, Статии

Съдържание

Загазили ли сме дълбоко, важно ли е и можем ли да я променим. Или някой създава “Матрицата” за нас?

Представям ви статията, която написах за списание “Мениджър” – за мен винаги е чест и привилегия да пиша за списание от класата на “Мениджър“. Статията е публикувана през месец юли 2018 г.

Признайте си – поне веднъж тази седмица сте натиснали на линк, на който пише препоръчано, най-търсено, най-купувано, препоръчано, оценки от потребители. Ако мислите, че не сте – просто не сте го направили в най-явния вид. Всеки път, когато натиснете резултат в търсещите машини вие виждате именно това. Или изгледате видео в своя фийд в социалните мрежи.

Защо действате именно по този начин и защо е трудно да спрете да го правите?

Без вина – виновни

Нека започнем с това, че не сте виновни, че го правите. Светът е достатъчно сложен – къде да почивате, какво да учите, къде да ядете и хилядите въпроси, които изкачат. Естествено е решенията да стават все по-сложни с това, че първо имате все повече избори, които да правите. Второ – има в пъти повече информация, която е налична за всеки един от тези избори – нещо, което дигиталната ера тотално промени. И трето – мозъкът ви е настроен, чисто еволюционно, да търси оптималните модели на поведение.

В книгата Силата на навиците  много детайлно се обяснява защо развиваме навици, как ги развиваме, как ги променяме. За да има навик трябва да имате cue (бел. ред. Какво стартира навика), routine (бел. ред. обичайното действие) и reward (бел. ред – наградата). Наградата тук е ключова – вие първо търсите награда, второ харесвате наградата, и най-важното – очаквате наградата. Всеки път, когато очаквате наградата, вие задействате модел на поведение.

Сега нека се върнем в нашата дигитална “реалност”. И ще намерите добрите навици, които надявам се са много. И тези, които правите, защото може би не са толкова добри, но вече имате навик да ги правите. При всички случаи има много ясни неща, които ги стартират, рутинно действие и очакване за награда и самата награда.

Shortcuts

Цитираните в горепосочената книга изследвания много детайлно описват какво складираме в частта на мозъка ни, която е свързана с навиците и автоматизацията. И колко е лесно мозъкът ни да “автоматизира” нещо – как връзваме обувките си, как мием зъбите си, какво правим първо сутрин при влизане в офиса.

Всеки от нас има много кратки пътеки, т.нар. shortcuts, които ползва. И това е страхотно – защото имаме толкова много опции, че ние естествено търсим как да се фокусираме върху по-сложните, по-добавящите стойност. A за други сме повече от благодарни ако са по-бързи, по-лесни, по-интутивни, и не на последно място – персонализирани към нашите нужди и предходно поведение.

Едни от най-масовите shortcuts, които ползваме са първите резултати при търсенето, посещението на сайта на дадена компания, локацията на даден бизнес и дали е отворен, плейлистатa в youtube, подсещането за нова фактура за плащане.

Аз например много харесвам, че Facebook ме подсеща за рождените дни на познатите ми. Никога не съм можел да ги помня. А и не мисля, че съзнанието ми може да запази по смислен начин толкова много информация. И ми харесва да имам напомняне – така мога да реша дали да се обадя, дали да пиша, или просто да премина към следващата дигитална интеракция.

Изключително много харесвам подсещането, което получавам и то без да съм го настройвал, колко време би ми отнело да стигна до следващата ми среща.

По същия начин ползвам картата ми за спорт, когато навън вали и не мога да съм на лостовете и успоредките в парка – харесва ми лесно да проверя в кои спортни центрове в района мога да я ползвам, кой кога е отворен, да видя как изглеждат вътре.

Матрицата

Една от най-силните метафори за дигиталния свят е Матрицата – филмът на братя Вачовски. Защото ни показва колко лесно е да приемем ставащото около нас за абсолютната реалност? И да, и не.

За мен метафората и посланието на филма са толкова силни, защото ние решаваме дали и какво приемаме от тази реалност. В момента в който започнем да осмисляме “дигиталната реалност” – започваме да виждаме “матрицата”. С това какво и защо се случва, кои участват, какво можем да постигнем, какво ни пречи и какво ни помага.

Матрицата се храни с вашата енергия

Ако продължим метафората – матрицата съществуваше заради мозъчната енергия, която “включените” хора осигуряват. Дигиталният свят се “храни” с вашите интеракции – колкото повече – по-добре за него. Една от големите битки в момента е за вашата енергия – коя от “матриците” ползвате по-често и захранвате с повече от вашата енергия – Facebook, Google, онлайн медии, мобилни приложения и т.н.

А какво прави матрицата – чете сигналите, които давате и се настройва така, че да искате да я ползвате още и още. А това ще се случи ако ви дава повече и повече полза. Но матрицата го разбира само на база на това, което й показвате. Едва ли ще ви учудя ако ви кажа, че във Facebook имате опция да пуснете реклама към потребители да гледат ваше видео. На кого ще я пусне Facebook? На хората, които е най-вероятно да гледат видеа. Същото е за хора, които кликат на линкове. Вие от кои сте?

Алгоритмите търсят сигналите. И то съвкупностите от сигнали

Алгоритмите търсят моделите на поведение. А това е свързано със сигналите, които давате – какво четете, кога кликате, кога купувате.

Всеки клик, натискане или плъзгане на пръста са сигнали в дигиталната “реалност”.

Което означава, че вие сте тези, които давате сигналите. А тези сигнали, и най-вече натрупването на съвкупности от сигнали, определят какво искате или не искате да ви се случва. Google например знаят, че хората не обичат да чакат да се зареждат сайтове на телефона и затова методично работят по-напред в резултатите на търсачката им да излизат страници, които са оптимизирани за мобилни устройства. В зависимост от сайтовете, които посещавате вие ще виждате определен тип реклами по-често. Facebook наскоро обявиха, че ще ви показват повече съдържание от вашите роднини и приятели. Защо – защото е най-вероятно да искате да взаимодействате повече с тези хора. И ще давате много силни сигнали какво ви харесва.

Нека ви дам и един екстремен пример. Няколко пъти съм отбелязвал скривайки реклами или постове във Facebook, че не искам да виждам във feed-a си постове или реклами, както от познати, така и от страници, които дават ектремни послания на тема световни сили. Но продължавах да виждам подобно съдържание – както от страници, така и от познати. До момента, в който преди два месеца видях при поредната масирана кампания по темата споделено подобно съдържание от мои далечни познати. Те разбира се имат етикет мои “приятели” в екосистемата на Facebook. Отне ми по-малко от минута да се “разсприятеля” с тези хора. Оттогава не съм видял нито един пост на тема коя от Великите сили е най-добрата и милата, а другата – най-лошата и черната. Защото съм дал ясен и то максимално силен сигнал на Facebook, че ще действам ако продължавам да виждам такива постове.

Спасението – дело на самите давещи се

Спасението наистина зависи от самите давещи се в дигиталната “реалност”. Ако гледате на нея като на матрица, която има своите правила и че вие я формирате – ще имате правилните навици и ще извличате максимума от нея. И то – от всяка от многото матрици, които се борят за вашата енергия.

Да виждаш матрицата означава да знаеш на първо място защо се случват определени неща. На второ място е да тестваш как тя се държи и как реагира на твои действия.

Удовлетворението да виждаш, че можеш да насочваш матрицата е голямо. С всяко действие, когато осъзнаваш как работи матрицата, ставаш все по-добър и по-добрър. И тогава идва най-практичната част – да обучиш матрицата да ти носи колкото може повече полза. Тогава имаш правилните навици, осигуряващи ти правилните награди.

Откъде да започна?

Ето няколко просто съвета как да започнете да настройвате матрицата да работи за вас. Дайте сигнал в социалните мрежи за нов ваш интерес – например йога, дигитален маркетинг, готвене и вижте как ще се промени вашия feed и как ще ви тестват за този нов интерес. След още 3 или 4 клика това вече ще има етикет за ваш интерес. След което, ако консумирате още и и още съдържание по тази тема, този интерес ще има своето място във вашия фийд.

Можете да тествате и как работи онлайн търговията. В САЩ е много популярно да сложите нещо в кошницата си, и да чакате промоция за него, или специални условия на доставка. Или минете през няколко страници на онлайн мазагин и вижте дали ще ви се появи някаква специална промоция. Защо? Защото така е настроен алгоритъма на матрицата на много от онлайн магазините.

Вижте какво ще се случи като тествате. Заслужава ли си? Да!

Защото вече вие изпитвате удовлетворение не от прекараните 10 минути скролиране на Instagram или гледане на видеа, а защото знаете, че тествате и пренастройвате матрицата. Удоволствието да очакваш и след това да получиш наградата е голямо. И се надявам да развиете правилни навици след това 🙂

Каква полза ще извличате от дигиталната матрица и колко бързо ще обучите кое наистина ви носи полза всяка от отделните “матрици”, които се борят за вашата енергия – ще решите вие, или по-скоро – ще настроите вие. С кликовете си днес, утре и всеки следващ ден.

За мен

Бъди за Пример! Ментор.
Предприемач. Лектор. Преподавател.
Родител.

Запиши се за моя нюзлетър и получи топ 3 най-популярни статии от блога, а след това два пъти месечно един въпрос, една статия и една книга на темите от блога