Книгата, за която над 6 000 души имаха Double Money Back Guarantee

Feb 17, 2019 | Знания, Книги, Методи и подходи, Подходи. Модели.

Съдържание

Защо вече пета година използвам STEPPS моделът?

От мен зависи да си поставя правилната цел. И да планирам как да постигна желаната реакция от аудиторията. И да отчета контекста, когато препоръчвам книга на мои студенти или курсисти. Някои от тях са още ученици, други работят интезивно и купонясват не по-малко интензивно, а някои отговарят за цяла компания и имат много малко свободно време.

Затова често използвам модела, който научих (и след това леко подобрих) от курса по  Managerial Business Communications в eMBA програмата към American University in Bulgaria (AUBG). Преподавам този модел от поне 5 години.

Неслучайно студентите ми наричат модела “Кръгчето на Малчев”

В случая – книгата Contagious (Заразително) на Джона Бергер е една от най-приложимите книги за маркетинга и комуникациите. Особено в нашата дигитална ера.

Заразително на Джона Бергер

 

За съжаление, когато я “открих”, имаше под 200 продадени бройки на българското издание. Гордея се, че откакто открих книгата “Заразително”, и я препоръчвам – има над 2 000 продажби на книгата. А във всеки Orange Center (браво на Деси Желева, за мен е чест и привилегия да съм ти бил преподавател и да съм те увлякъл) има заредени поне 2 бройки.

Само, че – книги много. Препоръчващи книги – много. Време – малко.

Затова трябва да намеря подхода да постигна моята цел – колкото може повече хора да разберат за тази страхотна книга и да я прочетат. И вторична цел (все пак се занимавам с маркетинг) – много хора да препоръчват на свой ред книгата.

Моделът е прост, но много силен

Ето как действа за тази книга:

  1. Цел – колкото може повече хора да пожелаят и да прочетат книгата

  2. Подход

  • Да отчета контекста на аудиторията ми – тя е съставена от заети хора, много от тях нямат навик да купуват и четат принт книги. За тях аз съм един от многото преподаватели – и то вероятно лично заинтересован да препоръча книгата
  • Да избера правилния подход – мога да опитам с послание “книгата е страхотна” или “много я препоръчвам”. Това не е най-силното послание, отчитайки нещата по-горе. Мога да опитам някой друг да препоръча книгата, но пък това няма нищо общо с Extreme Ownership подхода, в който вярвам – че само от мен зависи да постигна целта
  • Затова тествах (винаги първо тествам) посланието – “Ето една страхотна книга – толкова е страхотна, че ви давам гаранция за нея. Купувате я. Прочитате я. Не смятате, че ви е била полезна. Аз ще ви кажа как би могла да ви е полезна. Ако приложите съветите ми, и пак не ви е полезна – ще ви купя книгата обратно на коричната цена”
  • Липсва ли ви нещо? Нека засилим посланието: “И от самото начало да ви кажа – нямам никакви отношения с издателството”
  • Липсва ли ви още нещо? Или по-скоро ако толкова вярвам в книгата – не мога ли да засиля посланието? Нека опитаме с “… – ще ви купя книгата обратно на два пъти стойността на коричната цена”
  • Ако пък сте готови за още по-висш пилотаж – ще разберете, че след първата лекция посланието, че книгата е “яка” вече не го давам аз, преподавателят, а вече колеги на своите колеги. Хора, които те познават. Хора, за които аудиторията знае, че ако те са харесали нещо и споделят публично – явно наистина е “яко”

Студентка на Георги Малчев, която препоръчва книгата Заразително

Звучи просто? Еми такова трябва да е 🙂 Като всеки работещ подход.

Ако искате да видите страхотен пример за това как се представя STEPPS моделът, прочетете статията ми за Капачки за бъдеще

За мен

Бъди за Пример! Ментор.
Предприемач. Лектор. Преподавател.
Родител.

Запиши се за моя нюзлетър и получи топ 3 най-популярни статии от блога, а след това два пъти месечно един въпрос, една статия и една книга на темите от блога