Промени ме като пожелая промяната – геймификация и малко вдъхновение, за да започнеш

Apr 8, 2021 | Книги, Личностно развитие, Методи и подходи

Съдържание

Кое е най-сложното нещо? Да промениш поведението на някого. А кое е правилното нещо? Да го промениш в желана от него посока. Маркетингът е именно за това – да променяме хората в желаната от тях посока, по успешен за организацията ни начин. Нека ти представя подхода на игровизация, или още геймификация. Според мен геймификациите и да вдъхновиш някого могат и трябва да вървят ръка за ръка. Всеки ден взаимодействаме в социалните мрежи и не помним нищо на всеки ден – вдъхновяващи постове, споделяния, лайкове. И на другия ден нищо. Ето накратко и моите хакове как да променяме хората по правилния начин чрез игровизации. За финал ще намериш пример за подход за мотивация чрез игровизация в последната статия, която написах за Forbes Bulgaria.

Нека поиграем малко

Всеки ден участваме в игровизации – някой е направил игрова ситуация в неигрови контекст, и така променя поведението ни. Исторически образованието е най-мащабната игровизация, в която всички сме участвали – придобиването на знания няма нищо общо с оценки, тестове, контролни, класация по предмет или във випуска. Доказано е, че игровизациите променят поведението ни и могат да бъдат надграждани.

ИЗгровизации в образованието

Социалните мрежи – навик на база успешни игровизации

Темата с игровизациите е любима моя тема, защото е част от ежедневието ни – за добро и за лошо. Сега социалните мрежи, с милиардите участници и техните хиляди интеракции  на седмична база, са най-мащабната игровизация, в която участваме. Clubhouse, една от новите социални мрежи е отличен пример за социална мрежа, използваща десетки доказани техники за успешни игровизации.

Игровизации в Clubhouse

Изкара ли поне 30 минути вчера в социалните мрежи?

Ако да – помниш ли поне три неща, които си видял. Питал съм над 15 курса мои студенти, и освен ако не е личен чат или покупка на неща – рядко хората помнят повече от едно нещо от предния ден, а изключение са тези, които помнят поне три неща.

Vredni-narici-prevyrnati-v-polezni-navici

Ако не помниш повече от три неща – значи си готов за моята техника как да осмислиш доколко си автоматизирал поведението си в социалните мрежи и следващата стъпка – да ги обучиш какво искаш да ти показват. Някои хора биха казали hack – наистина променя играта 🙂 Съветвам те да тестваш за себе си, след което да покажеш как на някой важен за теб човек,

Слагаш си лейкопласт, бинт или напръстник на палеца на основната ръка.

Аз го открих по болезнения начин – като си прищипах палеца на врата на автомобила ми. Ето защо този хак работи и как да направиш игровизация, която да промени навика да се ползва прекалено много телефон – за теб или за важен за теб човек – спътник в живота, дете, колега.

Пристрастяване към телефона – играта, която можем да спечелим

Игровизациите, които ни пристрастяват

Една от най-добрите книги на тема игровизациите, които ни пристрастяват и какво правят социалните мрежи е Неустоими на Адам Алтър. Често я ползвам в курсовете, които водя на студенти магистри в Нов български университет и Висше международно училище. Това е една от книгите, за която давам money-back guarantee в двоен размер. В нея ще намериш не само защо и как подхождат социалните мрежи, но и как да намалиш “неустоимостта” им за теб, за да имате повече време за важните за теб хора и дейности. 

Най-добрата книга за това как игровизациите в социалните мрежи как ни пристрастяват

Crash course на тема игровизации

Темата с игровизациите ме вълнува от години и е естествено да съм говорил за нея на TEDx събитие. През 2015 година на сцената на TEDx AUBG споделих защо често се налага да ползваме игровизации, защо и как да ги създаваме и споделих моя опит в създаването на успешни игровизации за студентите ми и за редица клиенти. Ето видеото – малко повече от 10 минути като crash course на тема игровизации.

Защо да изпозлваме игровизации

Именно на него говорих за игровизациите – как се ползват в маркетинга, и как могат да променят хората към по-добро. И че можем да превърнем вдъхновението на хората от един бранд, или да създадат игра, в която да увлекат всички, които искат да променят хората, които паркират на места за инвалиди без да имат право на това.

Ако искаш да “задълбаеш” в темата за геймификациите

Според мен курсът, който създадохме в Xplora Academy за игровизации е най-обхватния, който можеш да намериш на български език. С много подходи и много примери от реални маркетинг кампании. Ако трите безплатни уебинара и безплатните лекции към курса те грабнат – пиши ми на [email protected], за да ти дам промокод 🙂 

Уебинар за игровизации

Импровизационен театър – игровизациите в действие за пълна личностна промяна

Сред топ 10 препоръки за личностно развитие е импровизационния театър. Препоръките са от доказани международни обучители, както и е детайлно представено в Да продаваш е човешко на Даниел Пинк.

Импровизационен театър - геймификация - Георги Малчев

Защо импровизационният театър е сред топ 10? Защото те учи да:

  • Спазваш правила като “Да, и …”
  • Да търсиш събитията и да слушаш какво ти казват
  • Да се наслаждаваш на играта и на напредъка си

Затова написах и статия за Forbes Bulgaria на тема мотивацията на екипа, в която представих как прилагам принципите на импровизационния театър и в тази област.

Ще се радвам да споделиш в коментар дали си тестваш техниката с лейкопласта, бинта или напръстника около палеца 🙂

За мен

Бъди за Пример! Ментор.
Предприемач. Лектор. Преподавател.
Родител.

Запиши се за моя нюзлетър и получи топ 3 най-популярни статии от блога, а след това два пъти месечно един въпрос, една статия и една книга на темите от блога