Пристрастяване към телефона – играта, която можем да спечелим

Apr 8, 2021 | Книги, Личностно развитие, Методи и подходи

Съдържание

Пристрастяването към мобилните устройства е пример за вреден навик, който осъзнаваме чак, когато видим колко време сме прекарали предната седмица на екрана на телефона. Или като наблюдаваме отново и отново детето ни, половинката ни или колегата, които “потъват” в мобилния телефон. Вината за това пристрастяване не е само наша, даже до голяма степен е на социалните мрежи и компаниите, които се хранят с нашите дигитални сигнали и работят методично да развият навиците ни да ги ползваме. За финал на този блог пост ще намериш пълна версия на статията, която написах за списание Мениджър за това как да настроим “матрицата” на съдържанието, което ни сервират социалните мрежи. Време е да настроим навиците си да работят за нас и при дигиталните устройства.

Всъщност да ползваш социалните мрежи не е лошо – зависи какво си ги научил да ти дават

https://www.malchev.net/pristrastiavane_…socialnite_mreji/

Нашите сигнали за пристрастяване – за добро или за лошо

Не осъзнаваме пристрастяването до момента, в който не погледнем леко отстрани, или както в моя случай – нещо ни събуди колко много сме автоматизирали ползването на мобилните устройства. В моя случай – отварям мейла за нови съобщения, след това Linkedin, след което Messenger, и завършвам с Facebook и Instagram. Стартирам безпогрешно навика, и ако не го спра – мога да изгубя време в нещо, което няма да помня на другия ден.

Моят въпрос е “изкара ли поне 30 минути вчера в социалните мрежи и помниш ли поне три неща, които си видял?”. Ако не помниш – време е да променим навика.

Навиците, от които сме изтъкани

Знаеш, че в този блог ще намериш много статии на тема навици – ето най-популярните, и най-приложимите според мен. Всички искаме да имаме добри навици, но и преди това трябва да ги проследим 🙂 Тук водещо е “наблюдаваме отстрани като независим наблюдател” – нямаме нужда от резки движения, а да забелязваме навиците си. Какво ги стартира – има точно 5 опции, каква е рутината ти. 

За добрите навици

Как се изграждат добри навици

Как да проследим навиците си

Как да проследим и оценим добри или лоши навици?

Нека спрем навика да скролваме

В блог статията за Капачки за бъдеще през призмата на навиците ще прочетеш повече за това какво стартира даден навик. Но не всеки навик е толкова близо до нашата желана идентичност (т.е. призмата, през която анализираме навиците си) – има навици, които искаме да променим – за да имаме повече време за важните за нас хора и действия.

Има една безотказна техника за спиране на навик и тя е да направим нежеланото действие трудно или невъзможно. Може би си забравял телефона вкъщи, или ти е умирала батерията на смартфона. И макар това да е спряло навика за този момент – не си минали през ключовата стъпка за осъзнаване, че имаш даден навик, а още по-малко – да го контролираш и насочиш в твоя полза.

Затова ти предлагам една игра, с която веднага ще осъзнаеш дали и колко силен е навикът ти да скролваш. А най-хубавото е, че самият ти ще решиш дали, колко често и как да я играеш. И ще ти хареса – за разлика от когато си забравиш телефона или ти падне батерията на смартфона.

Палецът е мой, решението – също

При мен експериментът не започна по собствена воля. Прищипах си много силно палеца на дясната ръка, докато затварях вратата на автомобила ми.

За да не падне нокътът след няколко седмици се наложи да го превържа с лейкопласт за около месец. Което автоматично, наистина автоматично, спря навика за скролиране. Оказа се, че вече трябва да ползвам други пръсти или другата ръка, а това не е автоматизирано. Съответно навикът нито вече е толкова лесен, нито толкова приятен, а най-малкото – автоматичен.

Как да спрем вредните навици на телефона

Как да засилиш ефекта по промяна на навика

Много те съветвам да прочетеш вероятно най-добрата книга на тема игровизациите, които ни пристрастяват и какво ни причиняват социалните мрежи. Една от най-добрите маркетинг книги, без да е с фокус маркетинг, е книгата е Неустоими на Адам Алтър. Когато имаш правилната нагласа, а именно, че някой работи в посока промяна на навиците ти и то не в полезна за теб посока – мотивацията ти и действията ти са много по-категорични 🙂

Нека сега пренастроим навикът да ни е полезен

Следващата стъпка е с нашия палец и с нашите действия да настроим какво искаме да виждаме. Нали помниш – всяка една платформа се храни от сигналите ни. Съответно не може да ги игнорира, а се настройва по сигналите ни.

Ето една от най-добрите статии, които съм писал. В нея има и ясни стъпки как да настоиш “матрицата” да работи в твоя полза. Ще намериш колко са важни сигналите, които даваме на дигиталните устройства и на социалните мрежи. Много е забавно да видите кой сигнал колко пренастройва съответната платформа. Повече ще откриеш в статията 🙂

Какво се случва с нашата реалност в света на дигиталните комуникации?

Време е за игровизация – ти ще създадеш правилата и ще решиш кога да играеш играта. И разбира се – можеш да се вдъхновиш от статията ми за игровизациите.

Промени ме като пожелая промяната – геймификация и малко вдъхновение, за да започнеш

Ще се радвам да споделиш в коментар дали си тестваш техниката с лейкопласта, бинта или напръстника около палеца 🙂

 

За мен

Бъди за Пример! Ментор.
Предприемач. Лектор. Преподавател.
Родител.

Запиши се за моя нюзлетър и получи топ 3 най-популярни статии от блога, а след това два пъти месечно един въпрос, една статия и една книга на темите от блога