Пристрастяване към телефона или към социалните мрежи? Зависи 🤖😇

Jan 10, 2022 | Изяви, Интервюта, Личностно развитие

Съдържание

Пристрастяване?

Всеки наш клик захранва 🤖 алгоритъма на платформата, която ползваме. И така тя разбира как да развие 🥴 пристратяването ни към нея. Всъщност – даже едно задържане от няколко милисекунди дава сигнал 🤳 на социалната мрежа какво ни е интересно и може да получи още внимание от нас. Затова ще се появи и друго подобно съдържание – ние сме дали сигнал на Facebook, TikTok, Instagram, Linkedin и т.н.. А платформите се хранят 👾👾👾 със сигналите ни. Дали сме пристрастени към телефоните ни? Дали сме пристратени към социалните мрежи? А дали можем да обърнем 🎲 всичко в наша полза? Препоръчвам ти да гледаш 👁 мое интервю за предаването “Говори сега” на Българската национална телевизия.

Кои са важните въпроси?

Всичко започва с въпросите:

  • Кое е важно за нас?
  • Колко е важно за нас?
  • Колко време посвещаваме?
  • Колко време искаме да му посветим?

Всички тези въпроси получават отговори на база на реалното ни поведение, а не на желанието ни или на обявените ни намерения. То много често е инстинктивно и интуитивно. Социалните мрежи много добре знаят колко е важно да се ползват ключовите подходи при създаване и управление на навици. А създателите на интерфейсите (съдържанието, планираните взаимодействия, последователността, резултатът от взаимодействията) знаят отлично как ние интуитивно търсим познати модели и очакван ясен резултат.

Ето пример, който дадох по време на предаването в БНТ  – питам студентите си в Нов български университет какво интересно са видели в социалните мрежи през последните няколко часа. Никой не си спомня повече от едно или две неща. Въпреки, че е прекарал часове наред в мрежата. Дали това е пристрастяване? Според мен – да 🙂

“Прекарвайте точно толкова време, колкото наистина ви е полезно, и се изключете в момента, в който започнете да виждате нещо, което няма нужда да виждате”.

Ако темата с пристрастяването към мобилните телефони или към социалните мрежи ти е интересна – препоръчвам ти тези статии. Неслучайно са едни от най-популярните в блога 🙂

Как да решиш искаш ли да управляваш пристрастяването към телефона? 

Първата блог статия е за битката за интерфейса и как да я използваме в наша полза. Всеки интерфейс е интерфейс 🙂 Ние въвеждаме информация, която е разбираема за машините и те действат съобразно с нея. Безплатно за нас. Супер полезно за нас. Ако положим усилия 🧗алгоримите нямат избор – те ще ни показват все повечае от това, което ние искаме да ни показват,  Периодични питам студентите ми в трите университета, в които преподавам, както и на корпиративните обучения, които водя – всеки път резултатът е – всички знаят колко е лесно да обучиш алгоритмите. И никой или единици са тези, които са обучили алгоритмите съзнателно, а не “както дойде, ако ми е интересно”.

Какво се случва с нашата реалност в света на дигиталните комуникации?

Как да разбереш дали си пристрастен към телефона или социалните мрежи? 

Втората блог статия е за това как можеш да провериш дали и колко си автоматизирал поведението си с дигиталния интерфейс на телфона или на някоя социална мрежа Вероятно на това казваш “пристрастяване”. Да – вероятно много повече, отколкото предполагаш. Но – всичко започва с осъзнаването. А аз съм ти измислил една много забавна игра. Всичко – илюстрирано с много примери 🙂 Аз не бях осъзнал как след отварянето на интерфейса с пощата, веднага преминавам към Linkedin, после към Messenger, след това към  Instagram и т.н.

Пристрастяване към телефона – играта, която можем да спечелим

А нещо за четене по темата?

Ако търсиш книга по темата – препоръчвам ти цели две:

Неустоими, Адам Алтър

В книгата ще откриеш защо някои неща са неустоими за нас, чисто биологично, и то с много детайлни примери. След това ще видиш как конкретно Instagram създават пристрастяване към социалната мрежа. Но определено не е само тази мрежа, която е настроена да даваме много сигнали какво би ни пристрастило, и да ни дава още и още от него.

В тази моя статия за списание Мениджър ще откриеш още за тази много препоръчвана от мен книга.

Атомни навици, Джеймз Клиър

В книгата ще намериш много за идентичността ни, защо имаме навици, колко лесно всъщност да откриеш навиците си, да промениш лошите навици и да придобиеш добри, и как става пристрастяването към добрите навици 🙂

Ето и статия по темата – много е детайлно и с примери от Капачки за бъдеще.

Капачки за бъдеще – поглед почти отвътре.

За мен

Бъди за Пример! Ментор.
Предприемач. Лектор. Преподавател.
Родител.

Запиши се за моя нюзлетър и получи топ 3 най-популярни статии от блога, а след това два пъти месечно един въпрос, една статия и една книга на темите от блога