Годишно планиране – 5 практични подхода

Jan 24, 2021 | Личностно развитие, Подходи. Модели.

Съдържание

Ето и обещаните от мен подходи как да планираш и да направиш новата година 🏆 отлична за теб. Представям ти един основополагащ подход 🔭 , и обещaните 5 🪆практични подхода как да планираш в сегашната хаотичната ситуация.

Бъди хиперреалист 🔬. Планирай Milestones по тримесечия и ги поддържай актуални. Ползвай често KISS модел и Weekly log. Намери приятел за цели. Наслади се на правилните навици 🧘🏻‍♀️.

Ще се радвам в лично съобщение или в коментар да споделиш:

 • Кои подходи си си харесал и ще тестваш
 • Имаш ли свои работещи подходи и как разбираш, че те работят за теб

Каква беше тази година и каква ще е новата година? Хаотична.

Новата година ще е хаотична 🪖 година – много несигурни неща, много нови неочаквани неща, много възможности, много информация. И много очаквания. Затова те съветвам да не прекаляваш с планирането.

Още преди да започнеш – бъди хиперреалист, особено сега

Да сме хипер реалисти е нещо, с което започва Рей Далио в “Принципи” най-добрата според мен бизнес книга. Ето статията, която написах за Маркетинг колонката на Xplora в Твоят бизнес защо и как да сме хиперреалисти.

Гарантирам ти, че това ще бъде едно от най-добрите умения, които можеш да имаш. А тази година ще ни помогне още повече да развием това умение.

Следствие – “О, това е страхотно”

Имам един отличен приятел, за когото често казваме с познати, че е “превъртял играта”. Тишо мисли на друго ниво, и всеки от нас може да научи много от него.

Тишо има навик когато се случи нещо странно или лошо или даже ужасно – веднага да си каже “О, това е страхотно”. Той не знае още защо това е страхотно. Но знае, че ще разбере. Както ще разбереш от последната споделена статия в този блог пост – на практика можем да контролираме само две неща – нагласата и действията ни. “О, това е страхотно” е правилната нагласа за моментите, в които не знаеш как да действаш. В една хаотична година е страхотно да прилагаш подхода на Тишо.

И сега – с правилната нагласа е време за правилните действия. Защото планиране без действия е просто мисловен експеримент.

Има две безумни неща, които не обичаме да ни причиняват. Нека не си ги причиняваме и самите ние.

Безумие 1- план, който остава в първоначалния си вид. Започва и завършва живота си в тефтера ни, в подвързана презентация в купчината на бюрото ни. И се сещаме за него в края на календарното тримесечие или година.

Безумие 2 – планиране без обратна връзка от реалния свят, и без актуализириане в правилната посока. А дали това актуализиране е в правлната посока и позволява ускоряване на работещите неща в тази хаотична година – зависи от човека, който ни се усмихва сутрин в огледалото.

Подход 1 – прилагай KISS модела

Сигурно вече си чувал или чел от мен за KISS модела – прилагам го в Xplora, като преподавател, в личния живот. Препоръчвам много да прочетеш тази моя статия във Forbes Bulgaria. И да развиеш навик да прилагаш Keep, Improve, Start, Stop модела 🏆

От нула до браво с модела KISS

За съжаление не е толкова лесно да се прилага този модел (всеки от нас вече има в главата си немалко неща, които да промени в поведението си или които да започне да прави).

Затова написах още една статия за Forbes Bulgaria – сигурен съм, че заглавието ще ти хареса и ще искаш да промениш нещата 🙂

Какъв е изходът от “исках, но нямах желание”?

Допълнение към подход 2 – Weekly log

Weekly log е пряко свързан с KISS модела, и го прилагаме много в Xplora. Доколкото много неща от живота ни се случват на седмична база – какво по-хубаво от това да имаш поне 52 повода да видиш:

 • какво си направил отлично (не просто ОК, а отлично)
 • какво си тествал и научил
 • какво ти е попречило или ще промениш
 • кого ще похвалиш и за какво
 • и за финал – какво е гръмнало и не трябва никога повече да се случва така. Ето статия, която представя как прилагаме в агенцията weekly log.

Както казва Рей Далио в книгата си Принципи – много е важно да имаме колкото може повече data points, а именно конкретни данни в контекст. Тези данни ни позволяват да може да “изтискате” приложимата информация, защото имате контекст и реални данни. Както е казал Мечо Пух – “Колкото повече – толкова повече”.

Подход 3 – Приятел за цели

Приятел за цели е страхотна концепция. Ключови елементи от концепцията, разработена от моите приятели Иван Цукев и Николай Трифонов са:

 • Колелото на живота – да определим своите ключови 6 области и да се оценим в момента за всяка от тях
 • Да формулираме своя дългосрочна визия
 • Да формулираме много конкретни 90 дневни цели
 • Да имаме седмична среща със своя приятел за цели – обсъждаме какво сме направили и заедно залагаме конкретни действия

Много препоръчвам книгите и цялата концепция – наскоро подарих и на няколко superHUMANs от екипа ми.

Моят приятел за цели е Ваня Ананиева. Ще видиш, че ползвам активно концепцията и при годишната ми равносметка.

Подход 4 – Milestones по тримесечия

Да имаш написани milestones (ключови събития) с конкретни очаквани дати или периоди за цялата година работи страхотно. Това е навик, който развих преди около 2 години, като осмислих как има различни неща, които ми доставят позитивна емоция. Някой са свързани с празници като Коледа и рождени дни, други – с ключово събитие като преподавател или родител, а трети – с голямо мое достижение. Областите, които поддържам са именно тези, но ви съветвам да експериментирате на база на положителните емоции.

Някои хора търсят, други страдат, че нямат work-life balance. Аз съм привърженик на това, че в днешно време е трудно да отделим едното от другото. И може да си вкараме стрес – съветвам те да полагаш методично усилия и в двете области 🙂

Подход 5 – Изгради правилните навици

Изтъкани сме от навици – те ни улесняват в този хаотичен свят, а ние често не осъзнаваме какво и как правим. Започни с това да оцениш безпристрастно навиците си.

Как да проследим и оценим добри или лоши навици?

След това – наслади се да тествап и да изградип навиците, които те доближават до твоята желана идентичност.

Как се изграждат добри навици

И така обобщено – как можеш да планираш годината си?

Всичко това можеш да планираш в няколко прости правила, които да провериш дали и колко работят за теб:

 • Направи си равносметка за годината (тримесечието), ако още не си – ще се изненадаш много приятно колко много неща си направил 
 • Бъди хиперреалист. Колкото повече – толкова по-добре. Колкото по-любопитен си – по-добре
 • Планирай какво искаш да е различно, и след това го превърни в тримесечни цели. Отбелязвай в KISS какво според те е за подобрение (Improve) и какво е толкова добро, че околните биха ти казали да го запазиш (Keep)
 • Доколкото не можеш. и не е добре, да имаш 10 и повече тримесечни цели – самото планиране на разумен брой тримесечни цели, ще те улесни много
 • Изгради си правилните навици. Всичко става много лесно с правилните навици
 • Бъди позитивен. Каквато е нагласата ти – такава ще е и годината за теб. Търсии си създавай 10-те топ позитивни емоции, а ако те “удари камион” – ето и как да можеш да намалиш стреса. 

Топ 10 положителни емоции – доказани подходи да бъдете позитивни

Каква беше изтеклата година и каква ще е новата година? Каквато я направиш.

Можем да контролираме две неща – каква е нагласата ни, и какво правим. Тази статия във Forbes Bulgaria ще ти отговори за двете неща от които зависи каква е годината 🙂

Каква беше 2020 и каква ще е 2021

Ето каква беше моята 2022 година 🙂

Лична равносметка за 2022

За мен

Бъди за Пример! Ментор.
Предприемач. Лектор. Преподавател.
Родител.

Запиши се за моя нюзлетър и получи топ 3 най-популярни статии от блога, а след това два пъти месечно един въпрос, една статия и една книга на темите от блога