Годишно планиране 2021 – 5 практични подхода

Jan 24, 2021 | Личностно развитие, Подходи. Модели.

Ето и обещаните от мен подходи как да планирате и да направите 2021 отлична за вас. Представям ви един основополагащ подход, и обещaните 5 практични подхода как да планирате хаотичната 2021.

Бъдете хиперреалисти. Планирайте Milestones по тримесечия и ги поддържайте актуални. Ползвайте често KISS модел и Weekly log. Намерете приятел за цели. Насладете се на правилните навици.

Ще се радвам в отговор на мейла ми да споделите:

 • Кои подходи сте си харесали и ще тествате
 • Имате ли ваши работещи подходи и как разбирате, че те работят за вас

Каква ще е 2021? Хаотична.

Тази година ще е хаотична година – много несигурни неща, много нови неочаквани неща, много възможности, много информация. И много очаквания. Затова ви съветвам да не прекалявате с планирането.

Още преди да започнете – бъдете хиперреалисти, особено през 2021

Да сме хипер реалисти е нещо, с което започва Рей Далио в “Принципи” най-добрата според мен бизнес книга. Ето статията, която написах за Маркетинг колонката на Xplora в Твоят бизнес защо и как да сме хиперреалисти.

Гарантирам ви, че това ще бъде едно от най-добрите умения, които можете да имате. А 2021 ще ни помогне още повече да развием това умение.

Следствие – “О, това е страхотно”

Имам един страхотен приятел, за когото често казваме с познати, че е “превъртял играта”. Тишо мисли на друго ниво, и всеки от нас може да научи много от него.

Тишо има навик когато се случи нещо странно или лошо или даже ужасно – веднага да си каже “О, това е страхотно”. Той не знае още защо това е страхотно. Но знае, че ще разбере. Както ще разбере от последната споделена статия в този блог пост – на практика можем да контролираме две неща. Нагласата и действията ни. “О, това е страхотно” е правилната нагласа за моментите, в които не знаете как да действате. В една хаотична 2021 е страхотно да прилагате подхода на Тишо.

И сега – с правилната нагласа е време за правилните действия. Защото планиране без действия е просто мисловен експеримент.

Има две безумни неща, които не обичаме да ни причиняват. Нека не си ги причиняваме и самите ние. Безумие 1- план, който остава в първоначалния си вид. Започва и завършва живота си в тефтера ни, в подвързана презентация в купчината на бюрото ни. И се сещаме за него в края на календарното тримесечие или година. Безумие 2 – планиране без обратна връзка от реалния свят, и без актуализириане в правилната посока. А дали това актуализиране е в правлната посока и позволява ускоряване на работещите неща в тази хаотична 2021 – зависи от човкека, който ви се усмихва сутрин в огледалото.

Подход 1 – прилагайте KISS модела

Сигурно вече сте чували или чели от мен за KISS модела – прилагам го в Xplora, като преподавател, в личния живот. Препоръчвам много да прочетете тази моя статия във Forbes Bulgaria. И за развиете навик да прилагате Keep, Improve, Start, Stop модела

От нула до браво с модела KISS

Допълнение към подход 2 – Weekly log

Weekly log е пряко свързан с KISS модела, и го прилагаме много в Xplora. Доколкото много неща от живота ни се случват на седмична база – какво по-хубаво от това да имате поне 52 повода да видите какво сте направили отлично (не просто ОК, а отлично), какво сте тествали и научили, какво ви е попречило или ще промените, кого ще похвалите и за какво, и за финал – какво е гръмнало и не трябва никога повече да се случва така. Ето статия, която представя как прилагаме в агенцията weekly log.

Както казва Рей Далио в книгата си Принципи – много е важно да имаме колкото може повече data points, а именно конкретни данни в контекст. Тези данни ви позволяват да може да “изтискате” приложимата информация, защото имате контекст и реални данни. Както е казал Мечо Пух – “Колкото повече – толкова повече”.

Подход 3 – Приятел за цели

Приятел за цели е страхотна концепция. Ключови елементи от концепцията, разработена от моите приятели Иван Цукев и Николай Трифонов са:

 • Колелото на живота – да определите своите ключови 6 области и да се оцените в момента за всяка от тях
 • Да формулирате своя дългосрочна визия
 • Да формулирате много конкретни 90 дневни цели
 • Да имате седмична среща със своя приятел за цели – обсъждате какво сте направили и заедно залагате конкретни действия

Много препоръчвам книгите и цялата концепция – наскоро подарих и на няколко superHUMANs от екипа ми.

Моят приятел за цели е Ваня Ананиева. Ще видите, че ползвам активно концепцията и при годишната ми равносметка.

Личен анализ и равносметка за 2020

Подход 4 – Milestones по тримесечия

Да имате написани milestones (ключови събития) с конкретни очаквани дати или периоди за цялата година работи страхотно. Това е навик, който развих преди около 2 години, като осмислих как има различни неща, които ми доставят позитивна емоция. Някой са свързани с празници като Коледа и рождени дни, други – с ключово събитие като преподавател или родител, а трети – с голямо мое достижение. Областите, които поддържам са именно тези, но ви съветвам да експериментирате на база на положителните емоции.

Някои хора търсят, други страдат, че нямат work-life balance. Аз съм привърженик на това, че в днешно време е трудно да отделим едното от другото. И може да си вкараме стрес – съветвам ви да полагате уметодично усилия и в двете области 🙂

Подход 5 – Изградете правилните навици

Изтъкани сме от навици – те ни улесняват в този хаотичен свят, а ние често не осъзнаваме какво и как правим. Започнете с това да оцените безпристрастно навиците си.

Как да проследим и оценим добри или лоши навици?

След това – насладете се да тествате и да изградите навиците, които ви доближават до вашата желана идентичност.

Как се изграждат добри навици

И така обобщено – как можете да планирате 2021

Всичко това можете да планирате в няколко прости правила, които да проверите дали и колко работят за вас:

 • Направете си равносметка за 2020, ако още не сте – ще се изненадате много приятно колко много неща сте направили. 
 • Бъдете хипер реалисти. Колкото повече – толкова по-добре. Колкото по-любопитни сте – по-добре
 • Планирайте какво искате да е различно, и след това го превърнете в тримесечни цели. Отбелязвайте в KISS какво според вас е за подобрение (Improve) и какво е толкова добро, че околните биха ви казали да го запазите (Keep)
 • Доколкото не можете, и не е добре, да имате 10 и повече тримесечни цели – самото планиране на разумен брой тримесечни цели, ще ви улесни много
 • Изградете правилните навици. Всичко става много лесно с правилните навици.
 • Бъдете позитивни. Каквато е нагласата ви – такава ще е и годината за вас. Търсете и си създавайте 10-те топ позитивни емоции, а ако ви “удари камион” – ето и как да можете да намалите стреса. 

Топ 10 положителни емоции – бъдете позитивни през 2021

Каква беше 2020 и каква ще е 2021? Каквато я направите.

Можем да контролираме две неща – каква е нагласата ни, и какво правим. Тази статия във Forbes Bulgaria ще ви отговори за двете неща от които зависи каква е годината 🙂

Каква беше 2020 и каква ще е 2021

 

За мен

Бъди за Пример! Ментор.
Предприемач. Лектор. Преподавател.
Родител.

Запиши се за моя нюзлетър и получи топ 3 най-популярни статии от блога, а след това два пъти месечно един въпрос, една статия и една книга на темите от блога