Съдържание

Защо да си правим равносметка

Какво ни дава равносметката?

Равносметката 🧘🏻‍♀️ ни дава ясна рамка – какво сме направили 🎯, какво за нас е било успех 🏆 и какво бихме искали да променим 🧩.

Има и един безпогрешен начин как да стартирате равносметката – от снимките, които сте публикували в социалните мрежи. Както и от ключови събития, които помните през 2022 година.
Тази снимка от партито за завършване на студентите бакалаври Реклама в НБУ ми напомня две неща – да не карам прекалено бързо крачната (не е електрическа тротинетка) на дъжд, и колко е яко да имаш студенти, на които си помогнал да развият потенциала си.

Подходи за равносметка

Обичам да “хаквам” системата – в случая аз съм системата 🙂 Това означава да се науча кой подход е най-ясен и приложим за мен и да прилагам него.

Затова лично аз прилагам всяка година два лесни подхода – субективни са по отношение на оценката, но са обективни, защото касят само неща, които реално са се случили.

Прилагам WOW подхода, защото той ми дава нещата, които:

  • не бих искал да забравя
  • ми показва какви са критериите ми за WOW
  • ясно очертава дали дадена област ми е била фокус

Прилагам KISS модела, защото това е най-гъвкавия модел

И защото това е начинът да не изпадаме в една позната и забавна ситуация 🙂 Всяка седмица, всеки месец и всяка година – една и съща равносметка 🧘🏻‍♀️

С кой модел да започнем?

Започваме с който модел ни допада 🙂 Най-лесно е да изберем според нагласата, която имаме:

  • да отбележим успехите си (WOW модел) или
  • да отчетем нещата, които сме направили отлично (KEEP), които сме можели и по-добре (IMPROVE), които не правим (START) и които да спрем да правим (STOP).

Ето как изглежда равносметката ми за 2020 и ще видиш, че:

  • областите на фокус са се запазили
  • WOW и KEEP нещата са по-значими
  • В IMPROVE и START има нови неща

Ще се радвам да ми пишеш на мейл [email protected], или в социалните мрежи как изглеждат твоята 2022 по отношение на WOW модела и/или KISS модела.

Моите WOW за 2022

Професионално

1. Стартирах Linkedin Newsletter – имаме вече над 3 200 записали се.

Вече има 17 издания, в които покрих на човешки език, и с много примери ключови концепции и подходи в маркетинга като статус в отношенията, четирите подхода за управление на моментите, най-интуитивния модел за планиране на успешен маркетинг и т.н.

https://bit.ly/XploreMarketingMalchevNet

2. Екипът на Xplora вече е от над 70 души

Ето как изглежда обявата за работа за член на екипа (още един superHUMAN) и ще откриеш колко много усилия сме положили, за да тази обява да е реалност.

Лично

1. Участвах с примери за лидерство в най-пълната книга за лидерство на български език

Първият ми ментор по лидерство – Владо Борачев, ме покани да споделя съвети за лидерство в книгата му “Пътешествие за лидери”. Бях сред първите получили книгата с посвещение, както и Владо сподели пред голяма аудитория в AUBG за годостта, която изпитва, когато него ученици го надминат в дадена област 🏆

2. Успях в национален ефир (Нова ТВ) да говоря поне 3 минути шеговито и с ирония, но без да се засмея.

Въпреки, че останалите участници в Пресечна точка се смееха, а в един момент и водещият не се сдържа 🙂

Беше предизвикателство – планиране, изчистване елементи на послание и емоция, реализация, и разбира се – последващ KISS модел 🙂

3. Открих как да съм им полезен на синовете ми с важни за тях съвети (равносметка – добавено)

И то да прилагат съветите ми, което всеки родител на тийнейджър знае, че не е гарантирано.

4. Изчистих мазнини и качих мускулна маса. 4 pack си е 4 pack 🙂 (равносметка – запазено)

5. Отделям повече време за семейството, в т.ч. и за съвместен спорт.

6. Все повече хора ме припознават като консултант, който дава приложими съвети за успешен маркетинг

За мен е чест и привилегия хора, на които се възхищавам като Йордан Матеев (издател на Forbes Bulgaria), Ивайло Кунев (най-добрият тренер, който познавам, и отличен автор на книги за лидерство), собствениците/ръководителите на някои от най-успешните компании в България да се обръщат към мен за съвети и препоръки.

В обществото

1. Предай нататък вече е фондация, която е препоръчвана от хора като Лазар Радков (Капачки за бъдеще), Никола Рахнев (Гората бг), Йоана Колева (Jamba), Ники Кънчев и много други.

2. Предай нататък е устойчива инициатива – вече имаме стабилен екип, редовни дарители, мейлинг за кампаниите, редовна отчетност и активни ппрофили в социалните мрежи.

Ваня Ананиева, с която сме съоснователи на Фондация Предай нататък продължава да ме вдъхновява да съм по-добра версия на себе си. И заедно да правим света едно по-добро място 🥰 .

Моят KISS за 2022

KEEP

Ще откриеш много неща, които са били там и в предни години, но и много нови неща

1. Да следвам принципите си (запазено)

2. Да откривам приложими модели, да ги тествам, и представям в статии и лекции след като ги валидирам (запазено)

3. Навиците да спортувам (равносметка – запазено и надградено)

4. Да съм за пример за децата си (равносметка – запазено и надградено)

5. Отделянето на време за каузи – Предай Нататък, Подкрепи бг и много други, които правят света едно по-добро място (равносметка – запазено и надградено)

6. Да увличам екипа, да ги менторствам, да има давам свобода, да делегирам интересни и предизвикателни задачи (равносметка – запазено и надградено – вече менторствам 10 души)

7. Вече не се пресилвам на база на “може и по-добре” (равносметка 🏆 – през 2020 година беше в STOP)

Личностният ми профил е “от теб зависят нещата” и “винаги може и по-добре”. Отне ми години да опозная своя личностен профил и още години да управлявам рисковете на аспекти на профила ми. Всеки профил е отличен – до момента, в който го познаваме, използваме силните ни страни, ставаме все по-успешни като правим лесните са нас неща, и да – управляваме рисковете, свързани с профила ни.
Тази статия, заедно с “Топ 10 положителни емоции” продължава да е най-популярната в този блог.

IMPROVE

1. Мейлинг на malchev net

Вече има ясна пътека за посрещане на новите абонати (избрани ресурси, които съм валидирал, че са най-полезни). Не съм достатъчно редовен в пращането на бюлетин на malchev net, като една от причините е, че стартирах newsletter в Linkedin на тема Xplore Marketing 👉 Malchev net (равносметка – запазено и надградено)

2. Бях отличен лектор и стойностен водещ на няколко събития

Получих отлична обратна връзка за лекциите от хора, които са ме гледали и слушали в предходни изяви – конкретни области, в които съм качил нивото. Знам и къде още какво ще подобря (тази точка е като от предходните равносметки, но напредъкът е видим)

3. Добавих нови формати на съдържание, което създавам – леснотата за създаване ми позволява да “съжиявам” и да засилвам ценно съдържание от блога и от Linkedin newsletter.

START

1. Да си попълвам дневник (повтаря се) – избрах лесен и удобен за мен начин. Стартирал съм много пъти, но не съм открил още оптималния вариант за мен.

2. Да си водя бележки за дадени книги, а не само да ги слушам поне по 5 пъти (повтаря се) – избрах удобен за мен вариант, който да надгради сутрешния ми навик на преглед на предния ден и планиране на новия ден.

STOP

1. Да се отказвам, или да спирам за известно време, работещите за мен навици.Защото са ми станали скучни, или се е променила средата, която стартира тези навици (това е налично всяка година, и затова полагам много усилия да следя, анализирам и надграждам навиците си)

В края на тази година слушах отново 4 пъти Атомни навици на Джеймз Клиър (слушал съм я вече над 14 пъти) и всеки път си вземам нещо ново.

2. Да гледам на някои задачи като на “огромни слонове” и затова да отлагам да ги реализирам по начина, по който знам, че ще са успешни.

Разбира се – равносметката е отлична (и задължителна) основа за качествено планиране.

Препоръчвам ти да видиш и как изглежда равносметката на Джеймз Клиър, най-добрият автор на тема навици – сигурен съм, че ще се вдъхновиш 🏆

А каква беше твоята 2022 година? Ще се радвам да ми пишеш на мейла, или в социалните мрежи 🎯

За мен

Бъди за Пример! Ментор.
Предприемач. Лектор. Преподавател.
Родител.

Запиши се за моя нюзлетър и получи топ 3 най-популярни статии от блога, а след това два пъти месечно един въпрос, една статия и една книга на темите от блога