Как да сме мотивирани – по правилния начин

Feb 14, 2022 | Интервюта, Личностно развитие, Подходи. Модели.

Съдържание

Какво е мотивацията?

Мотивацията е като въздуха, който дишаме 🫁 – тя е част от начина ни на същестуване. И много усеща ако не ни достига 🙅‍♀️. Ето моите хакове за повече мотивация – изцяло в контекста за постигане на желаните от теб неща. Мотивацията е в контекст, следва да отговаря на желаната от теб идентичност, и да е лесно да бъде засилвана. Ето и как 🤝.

Наскоро участвах в ТВ предаване по темата – ето всичко синтезирано 🏆 и с удобни линкове на тема стъпки за управление на мотивацията. А накрая на статията ще намериш и линк към ТВ участието.

ТВ участие на тема мотивация - Георги Малчев

Правилната мотивация

“Екипът ми не е мотивиран да работи. Детето ми не е мотивирано да учи. Спътникът ми в живота не е мотивиран.” Често срещани изказвания, нали?

Една от големите управленски грешки в една компания е да акцентираме на мотивацията на хората по принцип.

Всъщност собствениците и мениджърите на компании, родителите и т.н. носят отговорност да покажат кое е успешното поведение и да създадат условия за засилване на това поведение. И мотивацията следва да е в контекста на това успешно поведение. Нека ти покажа стъпка по стъпка колко е лесно да имаш висока мотивация за правилните за теб неща – професионално и в личния ни живот.

Има ли грешна мотивация?

Мотивацията е свързана с готовност за конкретно действие. И в крайна сметка има смисъл ако това действие бъде извършено.

Затова определено има и грешна мотивация.

Примери са да пресека на червено, защото мисля, че няма да е опасно. Или да карам над ограничението за скорост за движение. При тази мотивация много се влияем от това какво правят околните.

Примери за грешна мотивация са и когато намираме извинения защо не сме действали и сме се отклонили от нашите принципи. И намираме отлична мотивация да засилим нашите положителни страни, за сметка на чертите на околните и те да станат “обекти”, които не са отговорили на нашите високи очаквания.

Да не бъркаме липсата на мотивацията с липса на енергия или с физически дискомфорт

Много е важно да познаваме тялото и да отчитаме сигналите му. Някои хора ме определят като хиперактивен (а аз се харесвам такъв), но два пъти в годината моята физиеска енергия рязко намалява. Отначало се самообвинявах и се чувствах демотивиран да действам. Това е много свързано с личностния ми профил, и е един от “хаковете”, които да следваш.

Мотивацията да съм успешен

Няма такова нещо като мотивиран съм по принцип. За едни неща сме много мотивирани, за други не. Навиците са един от най-лесните начини да имаме лесна мотивация, но тя е именно за конкретни неща – за четене, за спорт и движение, за избутване на сложна задача и т.н.

Затова всичко е в контекста:

  • знам ли какво е да съм успешен (идентичност)
  • какво трябва, за да се чувствам успешен (валидация)
  • колко съм уверен, че ще бъда успешен (способност)
  • колко ми е лесно да направя това, което ще ме направи успешен (действие)

 

 

Идентичност

Откъде започва всичко

Много е трудно да правиш нещо, което е много далечно от идентичността ти. Защото постоянно ще изкачат нови причини да губиш мотивация. И трябва да си наистина мнооого добър в управлението на навиците и средата си, за да не загубиш мотивация.

Затова първата стъпка е да си направиш личностен профил и да се опознаеш достатъчно добре. И да приемеш, че както имаш силни страни, така имаш и слаби страни. Те са повлияни от твоите силни страни 🙂

Остави да “улегне”

След като знаеш какъв е профила ти и какво те мотивира, и какво те демотивира – наслади се на това. Дай му време да “улегне” в съзнанието ти. и в нагласата ти. Контролираш само две неща на практика – нагласата и действията си. Така че се наслади да поработиш за нагласата.

Управление на емоциите

Емоциите отключват действия

В една от най-добреите книги на тема маркетинг и поведение на хората – Заразително на Джона Бъргър, е посочено, че емоциите отключват поведението ни. И че съответно има две емоции, които не водят до действия – тъгата и самодоволството.

В тази статия за Капачки за бъдеще съм разгледал инициативата, в която има много “мотивация”, именно STEPPS модела от книгата Заразително.

Положителните емоции

Разбира се положителните емоции са тези, които ние търсим. И съответно искаме да засилваме.

Затова следващата стъпка е да опознаеш топ 10 положителни емоции. И да планираш кога кои ще приложиш. Някои от положителните емоции са ‘очевадни”, други предполагат да планираме с какви действия ги отключваме и засилваме.

Управление на негативните емоции

Няма как да няма и негативни емоции. Всъщност именно действията ни помагат да преодолеем влиянието на негативните емоции, ако те не ни подтикват към полезни за нас действия. Тази статия ще ти даде стъпките да “декатастрофираш” случващото се – нещата рядко са всеобхватни, още по-рядко са завинаги, и много рядко – са лични.

 

 

Навикът да сме мотивирани за конкретни неща

Управление на навиците

Ние сме изтъкани от навици – за добро или за лошо 🙂 Тези навици управляват голяма част от живота ни, защото еволюционно имаме нужда да откриваме нещата, които работят за нас, и да оставяме “свободен капацитет” за други важни за нас неща. Така че като въздуха – навиците са най-естествения начин за нас да сме живи 🙂

Откъде да започнем с навиците

Винаги се започва с безпристрасно записване и наблюдение на навиците. Лично на мен ми е забавно да се наблюдавам отстрани. Ако не сте го правили – започнете с това да проверите дали всяка сутрин не завръзвате винаги връзката точно на лявата или дясната обувка. Или какво правите рано сутрин като влезете в офиса или в кухнята 🙂

Ако ти е станало интересно и си стигнал дотук – ето и цялото ми интервю при Митко Вучев в ТВ Европа на тема Мотивация 🙂

За мен

Бъди за Пример! Ментор.
Предприемач. Лектор. Преподавател.
Родител.

Запиши се за моя нюзлетър и получи топ 3 най-популярни статии от блога, а след това два пъти месечно един въпрос, една статия и една книга на темите от блога