Навици, среда или личен пример? Исках, нямах желание, но ти ме увлече и нещата се случиха

Jul 31, 2022 | Бъди за пример, Подходи. Модели.

Съдържание

Често навиците ни управляват поведението ни. Често инстинктивно започваме да снимаме безобразието с телефона си, или да се възмущаваме публично 🤯 . Но не действаме да променим нещата. А от кого зависи да имаме правилните навици? От нас самите. Наскоро попаднах на площадка в градинка – цялата във фасове от цигари. Бяха поне 50 фаса, разхвърляни върху гумираната настилка. Аз отидох на прощадката с идеята да правя набирания на лоста. Заедно с мен дойде младо семейство – майката, таткото и малкото дете. Майката, по навик, на секундата извади телефона си 🤳 и направи снимки на фасовете. И започна да се възмущава. Аз – приех, че от мен зависи да променя нещата на площадката. Събрах поне 20 фаса, отидох да ги изхвърля в кошчето наблизо.

Малка част от боклуците в градинката Свети Георги до Петте Кьошета

За моя приятна изненада – майката започна и тя да събира – с мокра кърпичка. Отне по-малко от 2 минути заедно да почистим площадката.

Как можем да сме полезни на себе си, за пример на околните в такива ситуации и да изградим правилните навици – ето 5 конкретни подхода с детайлни примери от блога.

Навиците винаги стартират благодарение на активатор – нещо, което задейства навика. Благодаря на Мартин, от групата “За Оборище”, който направи пост в големите горещини, че е полял новозасадените дръвчета на улицата му.

Така още в същия ден и на следващия успях да полея над 35 дръвчета в Парка Заимов. И мисля – заедно с Мартин да увлечем още други хора 🥰 

1. Когато имаме навика да недоволстваме

Едно е сигурно – количеството фасове задейства навик у майката. Навик да снима с телефона си и да започне да недоволства, че някой е изцапал и че никой не е почистил. Изтъкани сме от навици и затова е много важно да следим навиците си и да ги надграждаме. Много е важно да познаваме навиците си, но това не е достатъчно 🙂

1.1. Положителни, неутрални или негативни навици

Първата статия, която ти препоръчвам е как да проследиш навиците си, и как да ги оцениш. Класификацията е положителни, негативни и неутрални спрямо идентичността ти – негативните навици при един човек са неутрални за друг. Затова е и нормално някой да реши да не действа – неговата идентичност предполага нагласа и навици, различни от навиците на другите хора. Така са много от хлапетата на фитнес площадката, на която тренирам. Виждат ме, че събирам боклуците и фасовете. Но … – никога не ми помагат. Но вече знаят правилата на площадката и събират кенчетата и бутилките си. Още обсъждаме темата, че не псуваме на фитнес площадката, особено когато има деца на нея 😉

Как да проследим и оценим добри или лоши навици?

1.2 Защо не действаме

Всеки навик има 4 елемента – активатор, желания за награда, действие, награда.

Втората статия, която ти препоръчвам е защо не действаме – на примера на скучаещи хора на плажа в Гърция. Имат удобна площадка за трениране. Там сложих и ластиците, с които тренирам. Много хора видяха, че тренирам, с което активирах евентуален техен навик да се раздвижат. Някои изпитаха желание да направят нещо добро за себе си. Някои от тях – мъже и жени, тийнейджъри, деца – дойдоха и те да тренират. Но почти всички се отказаха. Защо? Защото нямаха идея как да са успешни в това, което правят. Не получиха и награда.

2. Когато извиненията ни правят по-добри, а другите – по-лоши

Навиците ни често зависят от средата ни. Но когато става дума за нагласа – извиненията са изцяло наше решение. Когато не сме действали според ценностите ни, или както вече помниш – идентичността ни, ни трябва извинение защо е така.

Гарантирам ти, че една от най-добрите статии, които можеш да откриеш в този блог, е тази за извиненията и самозаблудата. Всеки път, когато аз, ти, някой е в добри краски, за сметка на някой, който е в по-тъмни краски – има риск да сме в самозаблуда. Ако не сме предприели действие, според това, което подсказва идентичността ни – имаме склонност да търсим извинения, да ставаме с права да изискваме, а останалите – имаме право да изискваме.

Сега си казваш – а другите наистина ли е трябвало да действат?

Можем ли да имаме претенции към тях?

Според мен – не. Има само две неща, които можем да контролираме – ще ги откриеш след малко 🤝.

3. Нека опитаме да сме за пример

Ключово е, както си прочел от статията “За извиненията и самозаблудата”, да сме мотивирани по правилния начин. И да действаме. Какви сме се определя от това какво правим, а не какво искаме да правим 😉.

3.1 Правилната мотивация – свързана с действие

Контролираме две неща – нагласата си, и действията си. И двете имат голямо касателство с навиците ни.

3.2 Да увлечем останалите по правилния начин

Не е лесно да промениш своето поведение. Но е по-лесно от това да промениш поведението на някой друг. Ако наистина си добър – значи ще имаш нагласата и ще избереш правилните действия, с които да увлечеш и други хора.

4. За финал – каква е идентичността ти?

Всеки от нас е уникален, и в същото време ще се впечатлиш колко лесно може да бъде описан като нагласи. А нагласите влияят на поведението и навиците ни. Завършвам с втората най-популярна статия в блога 🤩.

Имаш ли свои любими подходи и примери? Ще се радвам да ми пишеш чрез контактната форма в блога, или да се свържем в LinkedIn.

За мен

Бъди за Пример! Ментор.
Предприемач. Лектор. Преподавател.
Родител.

Запиши се за моя нюзлетър и получи топ 3 най-популярни статии от блога, а след това два пъти месечно един въпрос, една статия и една книга на темите от блога